vrijdag 2 juli 2021

Euro2020 - een culinaire reis langs de EK landen

Van 11 juni tot 11 juli 2021 werd het uitgestelde EK gespeeld, het Europese Kampioenschap Voetbal. We aten iedere dag een gerecht uit een land dat die dag speelde, of waar die dag gespeeld werd. 

De poule-fase

Italië

Vrijdag 11 juni. Vandaag begint Euro2020, het Europees kampioenschap voetbal. De openingswedstrijd is Italië Turkije, in Rome. Een goede reden om Italiaans te eten. We kozen voor risotto, de rijst die je langzaam gaart in wijn. Naast de wijn geeft ook een lepel edelgist extra body aan de smaak.



Azerbeidzjan

Zaterdag 12 juni. Vandaag is oa de wedstrijd Wales Zwitserland in Baku, Azerbeidzjan. Dat brengt herinneringen boven aan buurland Iran, waar de Azeri een grote bevolkingsgroep zijn, en waar we drie jaar geleden waren tijdens het vorige grote toernooi. Iran deed het goed in de groepsfase en we kregen mee hoe enthousiast men was, toen in de lobby van ons hotel een groepje vrienden de wedstrijd op tv kwam volgen.

Als Azeri maaltijd kiezen we Guru Khingal: verse, zelfgemaakte pasta met gekarameliseerde ui, paddenstoelen en een yoghurt-dille-koriander-knoflook saus.

https://simply-vega-nl.blogspot.com/2021/06/azeri-guru-khingal.html




Oekraïne

Zondag 13 juni. Vandaag speelt Nederland tegen Oekraïne in Amsterdam. Als ik denk aan eten in Oekraïne, denk ik vooral aan grote lege restaurants zonder veel keus op de menukaart. Bij mijn tweede bezoek at ik bij mensen thuis en was er veel geweckte groente, gekookte eieren, aardappelsalade en zure room.

Vandaag eten we een yoghurt-salade met dille, tomaat, komkommer en licht opgebakken kikkererwten. Daarbij oranje gekleurde zoete aardappels uit de oven.

https://thenewbaguette.com/savory-yogurt-bowl/

Schotland

Maandag 14 juni. Vandaag speelde Schotland tegen Tsjechië, thuis in Glasgow.

Traditioneel Schots eten is haggis, en als je ooit blij bent dat je vegetarische varianten van gerechten maakt, dan is het nu. Onze (vegan) haggis wordt gemaakt met oa rode linzen, bonen, wortel, ui, havermout en zonnebloempitten. Geserveerd met kool en aardappelpuree.

https://www.tinnedtomatoes.com/2021/01/easy-vegan-haggis.html



Portugal

Dinsdag 15 juni. De laatste dag van de eerste speelronde. Vandaag speelt Frankrijk tegen Duitsland, maar eerst Portugal in Budapest tegen Hongarije.

Christiano Ronaldo maakte op de persconferentie vooraf een duidelijk statement voor gezonder eten en drinken. Demonstratief zette hij de flesjes cola van de hoofdsponser weg en prees een flesje water aan. (OK, een flesje dan nog wel, volgende stap is kraanwater.)

Je bent al halverwege gezond en lekker eten als je zelf kookt met verse ingredienten. Wij eten vandaag arroz malandrinho, Portugese tomaten rijst. Een rijst-gerecht met zwarte bonen en gegrilde paprika.

https://www.rhiansrecipes.com/portuguese-tomato-rice-vegan-gf/




Turkije

Woensdag 16 juni. Vandaag speelt o.a. Turkije tegen Wales, in Baku, Azerbeidjan.

Vandaag kiezen we voor een Turks gerecht: vegetarische pide (gevuld Turks brood met aubergine en tomaat). Het brood maken we natuurlijk van scratch. De topping is heerlijk exotisch met nootjes, zaadjes en granaatappelpitten.

https://myfoodblog.nl/recipe/vegetarische-pide/



Oostenrijk

Donderdag 17 juni. Vandaag speelt Nederland tegen Oostenrijk in Amsterdam.

Hoewel ik er ooit voor mijn werk geweest ben, denk ik bij Wenen vooral aan overstappen. Vandaag precies drie jaar geleden moesten we er overstappen op de vlucht naar Shiraz, Iran. We hadden maar een half uur en mochten als eerste uitstappen. Bij de gate werden we meegenomen door een medewerker die ons door een zijdeur meteen meenam naar airside, tussen de vliegtuigen, waar we in een busje stapten. We sjeesden een stukje over de luchthaven en hij liet ons in een ander gebouw binnen. Hij wees ons hoe te lopen. Helaas bleek die deur afgesloten. Om om te lopen, bleken we aan de verkeerde kant van de douane te zijn: er was even wat discussie nodig om aan de goede kant te komen. Uiteindelijk haalden we onze vlucht met 5 minuten speling.

Geen tijd dus om van Oostenrijkse culinaire hoogstandjes te genieten. Maar vandaag wel: Apfelstrüdel voor bij de koffie! Iets te veel Apfelen iets te weinig strüdel, maar toch lekker 😊

https://veganonboard.com/vegan-apple-strudel-from-scratch/



Engeland

Vrijdag 18 juni. Vandaag speelt Engeland tegen Schotland in Londen.

Gister vertelde ik over overstappen in Wenen. In Londen heb ik een aantal keren overgestapt op weg naar India. Als je overstapt in Londen is het eerste wat opvalt als je uit een raampje van je vliegtuig of de transferbus naar het platform kijkt, dat de hele operatie wordt uitgevoerd door Zuid-Aziaten. Nagenoeg iedereen heeft een Indiaas of Pakistaans voorkomen.

Zoals Nederland decenia lang “Chin.Ind. Restaurants” had als meest exotisch eten, zo waren dat in Londen de Indiase en Pakistaanse restaurant. Van heel eenvoudige tentsjes tot toprestaurants. Wij eten vandaag dus Indiaas. Rijst, dahl en Moghul patatoes (ja, in veel landen zijn aardappelen een groente).

De recepten vind je hier:

https://simply-vega-nl.blogspot.com/2020/07/authentieke-zuid-indiase-dal-fry.html

https://simply-vega-nl.blogspot.com/2020/10/moghul-aardappeltjes.html



Zwitserland

Zondag 20 juni. Vandaag begint de derde speelronde, de laatste in de poule-fase. Vandaag speelt o.a. Zwitserland tegen Turkije in Baku, Azerbeidjan.

Ook op Zurich heb ik wel eens overgestapt. Dat ging heel soepel. Een klein overzichtelijk vliegveld, een treintje naar een andere terminal, Schengen uit, een moderne hal voor die paar intercontinentale vluchten. Pas de volgende overstap op dezelfde reis werd het enerverend: twee nachten in Mumbai (lees meer http://waterlilyunlimited.blogspot.com/2017/01/india-nieuwsbrief-jaargang-2017.html  )

Het meest kenmerkende Zwitserse gerecht is zó algemeen verspreid, dat niet veel mensen zich zullen realiseren dat muesli van oorsprong Zwitsers is. Ik eet het iedere dag. Maar vandaag maakten we er wat bijzonders van, met extra walnoten, dat geraspte appeltje erdoor, en de havermoutvlokken licht aanroosteren.




Noord-Macedonie

Maandag 21 juni. Vandaag speelt Nederland tegen Noord-Macedonie, in Amsterdam.

Over Noord-Macedonie weet ik schandalig weinig. Alleen dat Skopje de hoofdstad is. De schrijfster van dit recept maakte een vegetarische versie van wat haar grootmoeder in Noord Macedonie vroeger maakte: een groente-rijst schotel uit de oven.

https://pakovska.com/macedonian-kitchen-oven-baked-rice/

We serveren het met spinazie a la creme uit ons eigen receptenboek: https://simply-vega-nl.blogspot.com/2020/07/spinazie-la-creme-zonder-room.html




Tsjechie

Dinsdag 22 juni. Vandaag spelen Engeland en Tsjechie tegen elkaar in Londen, en Schotland en Kroatie tegen elkaar in Glasgow. Kroatie is een van de twee deelnemers uit voormalig Joegoslavië; Tsjechie is een van de twee deelnemers uit het voormalige Tsjechie-Slowakije. Ook de voormalige Soviet-unie heeft twee deelnemers afgevaardigd. Met maar liefst drie deelnemers is het toekomstig voormalig Verenigd Koninkrijk goed aan het voorsorteren op het aanstaande uiteenvallen.

Wij eten vandaag een Tsjechies gerecht: bramboraky, een soort aardappelpannenkoekjes. Bijzonder geslaagd.

https://www.ajvar.nl/tsjechische_recepten/bramboraky/




Zweden

Woensdag 23 juni. Vandaag speelt o.a. Zweden tegen Polen in Sint Petersburg, Rusland. Eén van de vier wedstrijden die tesamen beslissen wat we zondag gaan eten (Tsjechies, Portugees, Frans, Duits of Hongaars).

Bij “Zweden” denk je onwillekeurig aan IKEA. Wij eten vandaag zelfgemaakte Zweedse vega gehaktballetjes (zoals je ze bij IKEA kunt krijgen) en drinken een glaasje zelfgemaakte vlierbloesemlimonade (zoals je bij IKEA kunt krijgen).

https://true-north-kitchen.com/really-good-vegetarian-swedish-meatballs/ (PSLaat het ei weg voor een vegan versie waarvan bovendien veel gemakkelijker balletjes te rollen zijn)



De knock-out-fase

Nederland

Zaterdag 26 juni. Vandaag beginnen de achtste-finale, de knock-out-fase. Nu wordt het interessant. In de Johan Cruijff Arena (Amsterdam, Nederland) speelt Wales tegen Denemarken. De andere achtste finale is vandaag in het Wembley stadion in Londen. En dat zijn dan ook precies de twee stadions van dit toernooi waar ik ooit geweest ben. De eerste keer op weg naar Wembley werd op het allerlaatste moment afgeblazen omdat Keith Richards zijn vinger geblesseerd had. Later werd dat meer dan goed gemaakt met een legendarisch concert waarvan toen iedereen dacht dat het wel eens het allerlaatste optreden zou kunnen zijn. Dat klopte niet.

Traditioneel Nederlands eten is bepaald geen culinair hoogstandje. Populair Nederlands eten is patat met kroket. De kroket is de “krokante vegetarische oven kroket” van Mora. In plaats van de typisch Hollandse patat-friet die bestaat uit samengeperst aardappelmeel, nemen we liever die gemaakt is van handgesneden aardappels bij de Syrische snackbar op de hoek. https://waterlilyunlimited.blogspot.com/2017/07/bos-en-lommer-7-van-de-eufraat-naar-de.html



Hongarije

Zondag 27 juni. Vandaag speelt Nederland tegen Tsjechie in Budapest, Hongarije.

Praag en Budapest ken ik alleen van een kort weekend-bezoek, lang geleden.

We hebben dinsdag al Tsjechies gegeten, dus nu kiezen we voor Hongaars. Wie Hongaars eten zegt, denkt goulash. Onze versie is niet traditioneel Hongaars, maar geinspireerd op goulash, pörkölt en paprika.

https://www.smulweb.nl/recepten/1425534/Vegetarische-goulash



Frankrijk

Maandag 28 juni. Vandaag speelt o.a. Frankrijk tegen Zwitserland in Boekarest, Roemenie.

In de jaren ’80 was er, als je buitenshuis ging eten, niet heel veel variatie in het vegetarisch aanbod in Nederland. Maar in Frankrijk, waar ik toen een paar keer kwam, was het hele concept nauwelijks uit te leggen. Als je om een gerecht 'zonder vlees' vroeg, kreeg je altijd het zelfde standaard rijtje aangeboden:

-U bedoelt geen rauw vlees?      Nee, helemaal geen vlees.
-U bedoelt wit vlees?                 Nee, geen vlees.
-U wilt kip?                              Nee, geen vlees.
-U wilt vis?                              Nee.
-Dan kunt U hier niet eten.        Ook geen omelet?
-Nou ja, dat kan wel. Mopper mopper.

Een paar jaar later, 1991 in Palenque, Mexico, troffen we een paar Zwitserse meisjes met wie we naar een Franse bistro aldaar zouden gaan. Ik vertelde bovenstaand verhaal. In de bistro aangekomen gebeurde vervolgens precies dat - tot in ieder detail!

Al met al een mooie aanleiding om vandaag een omelet te eten.



 

Duitsland

Dinsdag 29 juni. Vandaag speelt o.a. Duitsland tegen Engeland op Wembley, Londen.

Schwarzwalder Kirsch Trifle hebben we 7 jaar geleden gegeten toen Duitsland de WK finale speelde. We hebben lang moeten wachten (omdat Nederland sindsdien geen EK of WK speelde) op de herhaling van dit heerlijke toetje cq gebak. Maar nu alvast genoten “als voorafje”.

https://www.smulweb.nl/recepten/1397399/Schwarzwalder-kirsch-trifle



Spanje

Vrijdag 2 juli. Vandaag beginnen de kwartfinales. In Sint Petersburg speelt Spanje tegen Zwitserland.

Wij eten “patatas a la pobre”, ofwel arme-lui’s aardappelen. Als je geen geld meer hebt om iets in de winkel te kopen, heb je toch altijd nog wel ergens in de kelder een ui en een paar aardappelen, en pluk je ergens een paprika. Daarmee zet je dit verrassend lekkere gerecht op tafel.

Onze aardappelen komen trouwens niet uit de kelder maar vers van het land!

https://www.espanje.nl/spaans-recept-patatas-a-lo-pobre/


Denemarken

Zaterdag 3 juli. Vandaag speelt o.a. Denemarken tegen Tsjechië, in Baku, Azerbeidjan. Wij moedigen natuurlijk de Denen aan, met drie ex-Ajaxieden in de selectie.

We eten vandaag “rød grød med fløde”. Dat is het Deense “Scheveningen”. Denen zullen je vertellen dat je pas voor een echte Deen kunt doorgaan, als je “rød grød med fløde” kunt uitspreken. Daar gaan we: “Reud greud mut vleud”. Rode fruitmoes met room. Heerlijk toetje.

https://www.foodiesmagazine.nl/hotspots/reizen/zelf-maken-rod-grod-med-flode/



Spanje

Dinsdag 6 juli. Vandaag is de eerste halve finale. Het toernooi is nu echt in de eindfase gekomen, alle resterende wedstrijden zijn in Londen. Voor de stemming is het dan ook leuk dat de Engelsen nog in het toernooi zitten. Het is lang geleden dat ik in Londen was. Een paar jaar geleden haalde ik wat herinneringen op aan mijn half-jaar daar: https://waterlilyunlimited.blogspot.com/2018/04/londen-zomer-1978-deel-12-punk-achterna.html

Vandaag speelt Italie tegen Spanje. Een bekend Spaans gerecht is paella. Het Valenciaanse VVV heeft een succesvolle campagne gevoerd: in Spanje mag paella zonder vis geen paella heten. De vegetarische versie heet dus: groenteschotel met rijst. Wij weten wel beter. Het recept dat we vandaag gebruiken heet “Baskisch” te zijn. Een hommage aan de Baskische doelman van Spanje.

https://www.eatingwell.com/recipe/249509/basque-vegetable-rice/ 




Engeland

Woensdag 7 juli. Vandaag speelt Engeland tegen Denemarken. Traditioneel Engels eten is bepaald geen culinair hoogstandje. Maar modernere, vegetarische versies van oude gerechten kunnen dan toch ineens heel goed uitvallen. Zoals de “shepherd’s pie”, een traditioneel gerecht in de pub, waar je ook voetbal gaat kijken. Wij geven de voorkeur aan onze versie.

https://www.bbc.co.uk/food/recipes/vegetarian_shepherds_pie_73637


Italie - Engeland

Zondag 11 juli. Euro2020. Vandaag is de finale. De laatste wedstrijd. Hoe toepasselijk dat we Italie weer tegenkomen, net als de eerste dag bij de openingswedstrijd. “Football is coming home” wordt hopelijk “Football is coming to Rome”.

Wij eten Engelse scones bij de koffie en later Italiaanse pizza.
Scones naar een recept uit Maartje’s “Taart ende Koeck”, een veganistisch bakboek.
Pizza naar geimproviseerd eigen recept, wat wel afbreuk doet aan het authentiek Italiaanse karakter. Maar het past in deze serie recepten van 22 gerechten uit 18 landen: zoveel mogelijk zelfgemaakte veganistische of vegetarische varianten. Het was een lekkere reis door Europa.






maandag 9 december 2019

White Island uitbarsting (Whakaari eruption)


9 December 2019 was er een uitbarsting van de vulkaan Whakaari/White Island, Nieuw Zeeland. 19 Doden, 2 vermisten en 30 gewonden. De uitbarsting overviel de bezoekers. Bijna allemaal buitenlanders "want  Nieuw­zeelanders weten wel beter dan naar dit gevaarlijke oord te gaan" - zoals een local mij vertelde. "Maar het is al decenia lang goed gegaan" - zei de burgemeester. Soms maar nèt, zoals ik uit de eerste hand kan navertellen.

White Island

Whakatane is een stadje aan een riviermonding met de nodige toeristen die afkomen op de iets verderop gelegen zandstranden of voor een tour naar White Island. Tot die laatste categorie hoorde ik, dus onmiddelijk na aankomst boekte ik de boottocht.
"De vulkaan is de laatste dagen erg actief", zei de mevrouw van de Tourist Information. Goed nieuws, hoewel té actief (of te veel wind) zou betekenen dat de tour niet door zou gaan.

Om 2u vertrok de boot naar White Island. Het was een nieuwe, luxe, modern ingerichte en uitgeruste boot. Op de open zee werd de snelheid opgevoerd en we legden de 50km af in 5 kwartier. Daarna werden we met een klein rubberbootje aan land gebracht, met een ladder en een plank over grote rotsblokken.

Het eiland / de vulkaan was sinds augustus, toen een nieuwe vent gevormd was, actiever. En gisteravond was weer een niewe vent gevormd! Sindsdien was er ook continue seismische activiteit. Het jammere was, dat de wandeling over het eiland nu niet tot aan de kraterrand ging - te groot risico op uitbarstingen.


Het eiland was ongekend droog en stoffig. De vulkaanas stoof op bij iedere voetstap en windvlaag, en snel werd alles grijs. Het eiland was de top van een vulkaankrater, het laagste punt lag onder de zeespiegel, en je wandelde binnenin de krater, maar dus niet tot de actieve opening (vent)- daar zag je wel enorme stoomwolken uit opstijgen. Afhankelijk van het overheersende metaal waren heuvels in groen of grijswitte as bedekt, oudere lagen waren ook rood en geel. Tegen de bergflanken -de binnenkant van de krater- lagen her en der felgele zwavelhopen waar heet stoom uit donderde. Een soort beekje van zuur water sijpelde door een bedding, hier en daar borrelend. Het was een bijna buitenaardse ervaring hier rond te lopen!

Vlak bij de plek waar we aan land waren gekomen, stonden de resten van een oude zwavelwinningfabriek - de houten balken nog in goede staat, alle ijzer weggevreten door de zure lucht.

Net toen we weer van land zouden gaan, was er een uitbarsting: de centrale opening was in een donkere wolk gehuld. Een minuut later regende het zwarte, natte as over ons heen. We werden gemaand snel de boot in te gaan.
Een half uur later, nadat we nog wat voor de kust gezigzagd hadden en net een of twee km weg waren, was er weer een uitbarsting. Van deze afstand zag je de de aspluim opstijgen en langzaam verwaaien.
Het droge stof had mijn haar een Einstein-coupe gegeven: rechtopstaand alsof het onder stroom stond.

De volgende weken bleef White Island gesloten voor bezoekers.

Whakatane, Januari 1999



vrijdag 1 november 2019

Nathaniel's Nutmeg - Giles Milton - boekbespreking


"Nathaniel's Nutmeg" vertelt levendig en boeiend over de zoektocht naar de eilanden waar de specerijen vandaan komen en over de strijd om de handel in specerijen in handen te krijgen. Specerijen als kruidnagel, foelie en vooral nootmuskaat waren zo ongeveer de enige middelen om eten langer goed te houden (of de verdorven smaak te onderdrukken)  en ziektes te genezen (of te verzachten). Nootmuskaat was in Europa duurder dan goud, terwijl het in het verre oosten voor een schijntje op te halen was. Als je de lange gevaarlijke zeereis overleefde.

De hoogte- en dieptepunten spelen zich af eind 16de, begin 17de eeuw. Vanuit een Engels perspectief lezen we over de ontberingen op zee en in de handelsposten, en hoe de Nederlanders de overhand krijgen op de Molukken / Banda eilanden. Beruchte Nederlanders als Jan Pieterszoon Coen spelen een hoofdrol. Het boek geeft een onthutsend inzicht in een stuk geschiedenis waarvan je misschien wel iets wist, maar toch zeker geen details.

Twee dingen vallen op. 
(1) Ik zal de laatste zijn om te bagatelliseren hoe gewelddadig, meedogenloos en onrechtvaardig de VOC Indonesië veroverd heeft. De schrijver laat zich daarover ook niet onbetuigd. Opmerkelijk genoeg schildert hij de Engelsen daartegenover af als eerlijk, betrouwbaar en geliefd bij de inheemse bevolking. Als die al eens door een Engelsman verraden, vermoord, uitgeleverd of uitgebuit worden, dan is dat misschien de incidentele misdraging van een individu. Het Engelse volk als geheel behoudt de morele overhand. Het vergt weinig inzicht om tussen de regels door te lezen dat de Engelsen geen haar beter waren dan de Nederlanders.

(2) De titel en ondertitel ("How one man's courage changed the course of history") doet weinig recht aan de inhoud van het boek. Nathaniel Courthope speelt een bijrol en zijn bijdrage is dat hij een paar jaar een klein eilandje (Run, een van de Banda's) bezet heeft weten te houden. Dat zou de Engelsen een voet tussen de deur van de kruidenhandel hebben moeten geven - maar mislukte. 
Decenia later, als onderdeel van de Vrede van Breda, waarbij ze elkaar's veroverde gebieden erkenden, werd Run Nederlands en Manhattan Engels. En dat laatstgenoemde eiland is vandaag de dag inderdaad van groter belang in de wereldgebeurtenissen. Het boek laat achterwege dat ook Suriname onderdeel van de uitruil was, volgens de Nederlandse schoolboeken belangrijker dan Run, dat daar niet eens in genoemd wordt. Van alle factoren die leidden tot die ruil en de opmars van New York, was de standvastigheid van Court eigenlijk maar ondergeschikt. 
Door New York zoveel belangrijker te maken dan de Molukken, ondermijnt het boek ten onrechte zijn eigen belang voor de geschiedschrijving.


meer


Meer boekbesprekingen (o.a. William Dalrymple, Amitav Ghosh, Kader Abdolah, Dave Eggers).

woensdag 16 oktober 2019

Europa per trein (2) Zuid-Oost Spanje


Zuid Spanje is nog echt wel verder dan Zuid Duitsland. Je kunt de reis dan ook niet in één dag maken. Bij de SNCF boekten we de trein naar Barcelona, wat met 11u reistijd eigenlijk nog mee viel. Pas veel later konden we bij de Renfe de binnenlandse treinen boeken. De Renfe website is soms half Engels en soms helemaal Spaans; tickets boeken lukt soms wel en soms niet. Uiteindelijk weken we uit naar de website Loco2, een dochter van... SNCF...

Je kunt van Barcelona via Madrid met de AVE (de Spaanse hogesnelheidstrein) naar Zuid Spaanse steden als Sevilla, Malaga en Granada. Maar wij kozen ervoor om zover mogelijk langs de Middellandse Zeekust te gaan: tot Lorca, met een paar tussenstops. Er wordt al jaren gepraat en gewerkt om ook op dit traject een hogesnelheidstraject aan te leggen, via Almeria tot Algeciras. Maar er is vertraging.

Ontbijt in Amsterdam, lunch in Parijs, diner in Barcelona

Amsterdam Centraal

De Thalys had al bij vertrek een internationale sfeer, een bont gezelschap met veel grote koffers. Al vóór Rotterdam tikten we de 300 km/u aan – dat doet de Intercity Direct niet…

In Parijs was het heel gemakkelijk met de RER van Gare Du Nord naar Gare De Lyon. Daartegenover aten we lekkere broodjes bij de Exki.
Paris Gare de Lyon
Buiten Parijs gingen we al snel weer tegen de 300 km/u. We raasden comfortabel door de glooiende akkerlanden – eindeloze leegte. Iets voor Nîmes gingen we van het hogesnelheidsspoor af. In Montpellier hadden we 25 minuten oponthoud – vervaarlijk uitziende spoorwegpolitie controleerde een aantal passagiers. Toen we eenmaal weer vertrokken, gingen we écht langzaam. Waarschijnlijk hingen we achter een goederentrein. In Narbonne was de vertraging opgelopen tot 70 minuten.

Net buiten Perpignan stopten we weer. Het was inmiddels 8 uur en we bleven een hele tijd in het donker staan. Eten en drinken in de bar waren op, maar er werden wel flesjes water uitgedeeld. Toen ging de airconditioning uit. En even later de meeste elektriciteit, behalve wat noodverlichting. Er werd omgeroepen dat er een probleem met de seinen was en dat ze niet wisten hoe lang het zou duren. We hoorden allerlei gerommel en gestommel, en toen harde klappen op het dak, alsof er iets op de trein viel. Buiten voor de ramen was ineens een vonkenregen! Was de bovenleiding op de trein gevallen? Nu werd het wel een beetje eng.

Toen viel het laatste beetje stroom weg. En daarmee kon je ook de toiletten niet meer doorspoelen. Zo nu en dan werd er omgeroepen dat er over 20 minuten iets zou gebeuren, maar dat bleek steeds valse hoop. Het bleef onduidelijk of de trein stuk was, of de bovenleiding. Buiten zagen we zwaailichten en liepen mannen met zaklampen, op het dak was gestommel. Binnen liepen brandweermannen en ambulance-broeders heen en weer door de trein. Er hing wel een kameraadschappelijke sfeer tussen de passagiers.

Om 1 uur 's nachts, na 5 (!) uur stilstaan gingen we op een slakkengangetje terug naar Perpignan. Daar stapten we over op een andere trein die voor ons klaarstond. Met dezelfde rijtuig- en stoelindeling. Na nog een uur wachten vertrokken we richting Barcelona Sants, inmiddels 7 uur achter op schema… Dat “diner in Barcelona” hadden we definitief gemist. Bus en metro reden niet meer om half vier 's nachts. Het was een mooie wandeling door tamelijk rustige en tamelijk donkere straten naar het hotel.

Ontbijt in Barcelona, lunch in Xerta (Tortosa)

Barcelona Passeig de Gracia

Koffie en tostada in een heel klein barretje op station Passeig de Gracia, een halte aan de lange spoortunnel onder Barcelona door. Onze trein stopte daar ook, dus we hoefden niet eerst helemaal naar Sants te gaan.



Tortosa

Onze trein was een Media Distancia met de indeling van een stadstrein. De voorsteden van Barcelona, industrie, en dan langs de kust van de Middellandse Zee. Langs de badplaatsen van Salou etc. We kwamen om 12u aan op het station van Tortosa, precies op tijd. Tortosa ligt aan de Ebro, de grootste rivier van Spanje. De delta is een belangrijk rijstbouw- en fruitteeltgebied.



Ontbijt in Xerta (Tortosa), lunch in Valencia, diner in Lorca

Valencia Nord

Ontbijt met zelfgemaakte muesli. S bracht ons naar het station van L'Aldea, aan de doorgaande lijn. Daar pikten we de Talgo (langeafstandstrein) van Barcelona naar Sevilla op. In Valencia zouden we overstappen op de trein via Murcia naar Lorca. De overstap was ruim genoeg voor een uitstekende rijstcurry in een vegetarisch restaurant in de wijk Ruffia.


De trein naar Murcia was opgeheven wegens werkzaamheden. Maar Renfe zette bussen in. Een grote touringcar die slingerde door het heuvelachtige achterland. Het was een allesbehalve rechte weg, voortdurend draaien, afslagen, klaverbladen. Toch waren we ruim voor de aangekondigde tijd in Murcia. Vanaf daar was de doorgaande trein vervangen door een lokale Media Distancia. Maar door het vroeg aankomen van de bus konden we een trein eerder halen, en waren we uiteindelijk iets vóór de oorspronkelijk geplande tijd in Lorca! Kwart voor acht…

Lorca was nog best een grote stad, met verschillende winkelstraten, en een bijzonder levendige zaterdagavond. Het ene na het andere terras zat vol mensen aan een drankje en een hapje. We konden nog net een plekje vinden in een tapas bar. En die hapjes waren ook erg lekker.


Tenslotte

Lorca was het einde van de (spoor) lijn. Dit was hoever je langs de kust met de trein richting Almeria kon. De rest zouden we met de bus doen.

De uitzonderlijk grote vertraging vlak voor Barcelona leek alweer lang geleden, het leed alweer geleden. Het had het plezier in de reis niet bedorven. Dankzij de tussenstops was de reis afwisselend, interessant en een belevenis. Veel stations waren mooie klassieke gebouwen, ze waren altijd levendig met een café-bar en/of groepjes oude mannetjes die op een bankje naar de trein zaten te kijken. We zouden het zo weer doen - mits we er een paar dagen de tijd voor zouden hebben.

Oh ja, geld-terug-bij-vertraging is bij de SNCF een stuk gemakkelijker aan te vragen dan bij de DB. Bij thuiskomst stond er al een e-mail op ons te wachten met uitgebreide excuses in bloemrijk Frans en een link naar de website.

Lees hier deel een: Zuid Duitsland
Deel drie: Zuid-West Spanje