De oplossing lijkt een bakje hummus (hoemoes, houmous, humus,
humous) uit de winkel, maar dat bevat meestal ook veel te veel zout. Vaak wel 1,3
tot 1,6 gram per 100 gram. Slechts een enkele variant van een enkel merk met
veel kruiden als smaakmaker, heeft een acceptabel zoutgehalte: 0,4 of hooguit 0,6%.
Aannemende dat je verder niet te veel "zondigt", mag je volgens het Voedingscentrum twee boterhammen
per dag met minder gezond beleg (jam, stroop, chocoladehagelslag, fabrieks-hummus). Maar wie ons lekkere zelfgebakken brood eet, lust meer boterhammen. Wat moet daar dan op?
een bakje zelfgemaakte hummus |
Als smaakmaker in hummus kun je denken aan chili flakes, koriander, peper of gerookte paprikapoeder. Je kunt ook varieren door er b.v. zongedroogde tomaat (dan zelf helemaal geen zout toevoegen), avocado of gekookte biet door te mengen.
een zelfgebakken boterham met hummus met zongedroogde tomaatjes |
Andere smeersels op brood zijn wortel-spread, bieslook-pesto, avocado (b.v. als guacamole), geroosterde aubergine, geroosterde paprika, etc. Het lijstje met recepten en suggesties hieronder zullen we geleidelijk uitbreiden.
Eet smakelijk!
Links:
De groene meisjes hartig vegan beleg
De groene meisjes beleg vegan nutella
Voedingscentrum beleg tips en beleg uit de schijf van vijf
Voedingscentrum beleg wat je met mate mag
Brood blog 1: Uit noodzaak geboren: een nieuw brood-recept
Brood blog 2: Gluten zijn een godsgeschenk
Brood blog 1: Uit noodzaak geboren: een nieuw brood-recept
Brood blog 2: Gluten zijn een godsgeschenk