woensdag 1 december 2004
Ochtenddans
zaterdag 4 mei 2002
Tien memorabele gerechten (4/10) Balaji bhavan - Dindigul
Deze zaak staat symbool voor het South Indian Banana leaf meal. Als je ergens in Zuid India bent en een goede, snelle en goedkope lunch zoekt, ga je naar het busstation. Tegenover de uitgang zit een rijtje restaurants. Daar waar het het drukst is, ga je naar binnen. Hopelijk is het zo druk dat je bij andere mensen aan tafel aanschuift. Dat hoeft niet per se tot een conversatie te leiden: mensen zijn hier om te eten en als het op is, zijn ze weg. De ober legt een bananenblad voor je op tafel en sprenkelt er wat water op. Jouw taak is om dat er weer af te vegen of af te schudden. Iemand loopt langs met een grote pan waaruit hij een lepel rijst op je blad schept. Iemand anders loopt langs met een emmer waaruit hij een schep sambar lepelt - een saus met wat groente. Weer iemand anders gooit een paar schepjes groente langs de rand. De chutney is hier zo scherp dat ik die aan me voorbij laat gaan. Bovenop de rijst wordt een papadam gelegd - een soort gefrituurde cracker. Tenzij je een "limited" meal gekozen hebt, wordt er onbeperkt bijgevuld door de mannen die met hun emmers rondlopen. Als je klaar bent, vouw je het bananenblad dubbel.
Meer:
zaterdag 30 december 2000
Tien memorabele restaurants (3/10) Curry - Siem Riep
Na een lange dag
langs de prachtige monumenten van
Angor Wat zochten we wat te eten op de kleine
strip met toeristische restaurantjes. De prijslijst was in dollars. Bijna alles
koste één dollar. We kozen een klein restaurantje waar twee dames druk in de
weer waren om een paar tafeltjes te bedienen. Een paar tafeltjes met ieder twee
gasten en ieder twee gerechten: dat was al heel wat variatie. De curry smaakte
heerlijk. Maar het meest memorabel was nog wel een blik in de keuken. Een klein
hokje met een snijplank op de grond en een twee-pits-gasstel met een gasfles.
Daar toverden ze alles voor elkaar.
Uit mijn dagboek in december 2000:
"Onder "Cambodiaans eten" stonden op de menukaart gerechten met vreemde namen als Amok en Lokluk. De eerste was een soort kerriesoep met heel veel groente, de tweede groente in een soort gebonden tomatensaus. Allebei bijzonder lekker. Ook de komende dagen gingen we in hetzelfde restaurantje eten, en het bleef zo goed smaken, dat woorden als "het lekkerste dat ik ooit gegeten heb" in mijn hoofd kwamen. En dat alles werd klaargemaakt op een twee-pits-fornuisje. Als een ander tafeltje eerder besteld had, moest je dus wel heel lang op je eten wachten."
vrijdag 15 mei 1992
Tien memorabele restaurants (1/10) Sai Baba - Chiang Mai
Er zijn van die maaltijden waarvan je meteen denkt "wat is dit ongelooflijk lekker", en die je nog lang bijblijven. Soms is het een specifiek gerecht, soms het restaurant als je er vaker eet, soms staat het symbool voor een type maaltijd.
woensdag 23 april 1986
Siouxsie and the Banshees in de Jaap Eden Baan
Optreden van Siouxsie and the Banshees in de Jaap Eden Baan, Amsterdam, 23 april 1986
Foto's Rv3
donderdag 30 augustus 1984
The Cure in de Jaap Eden Baan
Optreden van The Cure in de Jaap Eden Baan, Amsterdam, 30 augustus 1984
![]() |
Foto's Rv3
Foto's van Siouxsie and the Banshees in de Jaap Eden Baan 1986