Peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten) Tofu, tempé |
Noten |
Kip, Vis (haring, makreel, kweekvis, bijvangst) |
Vlees (*) Vis (overige, kweekzalm) |
Eiwit, Protein |
Toetjes en broodbeleg (zelfgemaakt van tofu etc.) Hummus. |
Soja-yoghurt,
soja-kaas, soja-drink, rijst- amandel- of haverdrank (mits
suikervrij) |
Ei, melk- producten, zachte kaas |
Harde
kaas |
Zuivel,
beleg, toetje |
Tarweproducten (volkoren) |
Rijst, pasta en granen Brood |
Quinoa (en andere exotische granen) |
Granen |
|
Koolzaadolie,
raapzaadolie |
Plantaardige
margarine. Soja- en
olijfolie. |
Zonnebloemolie,
maisolie, arachideolie, lijnzaadolie. |
Room, roomboter. Dierlijke vetten. Palmolie, kokosolie. |
Olie en vet |
Europees fruit van
het seizoen, van de volle grond. |
Citrusfruit,
bananen, ananas, kiwi. |
Fruit dat over
het seizoen heen gekoeld bewaard wordt. |
Import fruit,
voorgesneden fruit |
Fruit |
Europese groente van het seizoen,
van de volle grond. Paddenstoelen. Groente
uit de diepvries. |
Tomaat. Aardappelen. |
Groente die over het seizoen heen
gekoeld bewaard wordt. Groene
slablaadjes, komkommer. |
Kasgroentes, ingevlogen groentes |
Groente |
Thee
(los of in papieren zakjes), Filerkoffie, Kraanwater |
Espressokoffie |
Limonadesiroop |
Koffie in cups. Thee
in nylon zakjes. Frisdrank,
vruchtensap, verpakt water. Alcoholische
dranken |
Drank |
|
|
Suiker |
Snoep,
snacks Chocolade |
Zoetigheid |
Zelfbereide
maaltijden (met verse en afwisselende
ingredienten) |
Zelfbereide
maaltijden |
Kant-en-klare
maaltijden en ingrediënten |
Kant-en-klare sauzen
|
Bereiden |
Vers,
onverpakt, papier of karton |
Diepvries |
Blik,
statiegeldglas |
Glas,
PET-flessen |
Bewaren |
Opmerkingen
(0) Denk eraan, het gaat altijd om een gevarieerd en afwisselend eetpatroon - er is niet één ingrediënt of gerecht dat je helemaal gezond of helemaal ziek maakt.
Bronnen (o.a.):
-Volkskrant: "Boodschappen doen voor de wereld" 24 februari 2018,
-"Comparative analysis of environmental impacts of agricultural production systems, agricultural input efficiency, and food choice." Environmental Research Letters, Volume 12, Number 6. Clark & Tilman (2017).
-thebreakthrough.org/images/ ritchie_response_graphic.png
-NRC: "Duurzamer eten zonder je gek te laten maken" 29oktober 2022, Martine Kamsma
-"Health Effects of Coconut Oil - A Narrative Review of Current Evidence." National Library of Medicine, Taylor C Wallace, 2019.
2018-2022
Meer foodblogs:
Hier vind je meer Waterlily foodblogsMini tabel om bij je te houden |
3 opmerkingen:
Een helder en handzaam overzicht van de vele info die het Voedingscentrum verstrekt, misschien kunnen zij het gebruiken? En ik zou ergens duidelijker uit laten komen dat het om 'nederland' gaat.
De eenvoud laat natuurlijk geen ruimte voor nuancering, die voeg ik dan zelf maar toe. Wat me het meest verbaasde: sojaproducten in het groen.
-Je hebt helemaal gelijk dat deze tabel specifiek voor Nederland geldt. Opmerking is toegevoegd
-Soja heeft een slecht imago vanwege de ontbossing in de Amazone en de mono-cultuur in Noord Amerika. Maar bijna alle soja wordt geteeld als veevoer. De hoeveelheid soja die nodig is voor menselijke consumptie is gemakkelijk op bestaande landbouwgrond in Europa te verbouwen.
N.a.v. een opmerking over roomboter: Helaas is roomboter als dierlijk product niet goed voor het milieu. En voor de mens is het niet gezond.
Zie bv dit artikel: http://mkatan.nl/76-algemeen/548-hoe-blue-band-verdwijnt-uit-nederland
Een reactie posten