Spanje
Het land van tapas en paella. Populaire gerechten waar je als vegetariër soms mee moet manoeuvreren.
Er zijn grote verschillen tussen de regio's en tussen de verschillende steden qua
mogelijkheden. Het meest modern is Catalonië, waar in de meeste steden vegetarische en veganistische restaurants zijn. In Andalucië is dat nog veel minder, al is
Malaga dan weer een aangename uitzondering. Een groot verschil met 20 à 25 jaar
geleden, is dat je veel beter met Engels terecht kunt. En dat maakt het een stuk gemakkelijker je bedoeling over te brengen.
Denk er aan dat
de Spaanse etenstijden enorm af kunnen wijken van wat je gewend bent. Lunch
vanaf 1 uur of 2 uur; diner vanaf 8 uur of 9 uur - ook dit verschilt weer per
regio.
middageten (la comida)
Het middageten is
de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarvoor ga je op zoek naar een menu del dia, een dagmenu. Bijna ieder
restaurant biedt dat doordeweeks tussen de middag aan, en je krijgt echt waar
voor je geld. Je krijgt twee gangen (primero
en segundo platos), een drankje, brood, een toetje en koffie. De laatste
opties zijn tegenwoordig niet altijd bij de prijs inbegrepen, dus daar moet je
even op letten. Per gang kun je uit twee tot vier opties kiezen.
Als je geen
vegetarisch restaurant gevonden hebt, kan het een hele opgave zijn om een
vegetarische variant van het dagmenu los te krijgen. Vraag dan naar een salade zonder
vis (ensalada sín atún), een soort
ratatouille (pisto), en/of een
lekkere aardappelomelet (tortilla de
patatas). Hoe eenvoudig het ook klinkt, vaak zegt een restaurant dit niet
te kunnen serveren.
Mocht het
helemaal niet lukken, dan rest de supermarkt waar je broodjes en beleg kunt
kopen. Een pak kant-en-klare gazpacho
is dan een lekkere aanvulling: smaakvol en met body.
avondeten (la cena)
Dezelfde gerechten die je tussen de middag als menu del dia nam, zouden 's avonds een stuk duurder zijn. Dus stel je je diner samen uit een aantal tapas of raciones. Tapas zijn wel
héél kleine hapjes, een racion is al
bijna een bord vol. Het loopt flink uiteen hoeveel vegetarische tapas een restaurant op de kaart heeft
staan. Vaak is in een café trouwens ook goed te eten.
Maar... hoe
lekker en gevarieerd de tapas in
eerste instantie ook zijn, na een aantal dagen ben je al dat snacken toch een
beetje zat. Als je tussen de middag een menu del dia gescoord hebt, kun je
wellicht toe met wat rijk-belegde broodjes: bocadillos,
maar in iedere streek kunnen ze een andere naam hebben.
Of een pizza van een veredelde snackbar.
Een andere mogelijkheid is een Chinees restaurant te bezoeken. Meestal niet van hoogstaande kwaliteit, maar het is eens wat anders en je kunt er rijst eten. In wat grotere steden is meestal ook een Poke Bowl restaurant je vinden: een soort rijstsalade met royaal groente en saus. Daar kun je altijd vegan en vegetarische versies van krijgen.
Over rijst
gesproken: paella zul je als het goed
is nooit in een vegetarische variant vinden. Zonder vis mag het van de
cultuurbewakers namelijk geen paella
heten. Maar als je ergens arroz con
verduras, rijstschotel, op het menu ziet staan, heb je een goede kans dat
wij het veg paella zouden noemen. Als
je de kans krijgt, lekker om te proberen. En dan kan het door alle olie zwaar
op de maag liggen.
arroz con verduras |
koffie en ontbijt
Een genot is de
Spaanse koffie, die altijd uitstekend smaakt, buiten de centra spotgoedkoop is,
en die je meestal drinkt op een terrasje aan een pleintje, of in een barretje tussen
de oude locals. Er zijn allerlei
varianten: café solo, café doble, café
con leche, cortado, americano.
Caffeinevrije koffie (descafeinado) is heel gewoon en als je dat bestelt is de standaardvraag: de sobre o de maquina? De sobre is een zakje oploskorreltjes en krijg je met een glas warme melk. De maquina is gemalen en als espresso gemaakt, vervolgens al dan niet met melk. Dus bv un americano de descafeinado, un descafeinado con leche, etc.
Caffeinevrije koffie (descafeinado) is heel gewoon en als je dat bestelt is de standaardvraag: de sobre o de maquina? De sobre is een zakje oploskorreltjes en krijg je met een glas warme melk. De maquina is gemalen en als espresso gemaakt, vervolgens al dan niet met melk. Dus bv un americano de descafeinado, un descafeinado con leche, etc.
tostada con tomate |
Zo halverwege de
ochtend neem je daar dan een (media) tostada con tomate bij. Een getoast half
broodje met tomaten-salsa. Heerlijk met een drupje olijfolie er overheen.
Voor de zoete ontbijter is de tostada er ook met boter en jam: de mantequilla y mermelada (mixta). Een goede magdalena is ook heerlijk als zoet ontbijt.Soms kun je een volkoren broodje krijgen als je vraagt om integral.
churros |
In de namiddag
kun je gerust churros (gefrituurde
deegstengels) bij je koffie nemen. Wij denken misschien dat het bij warme
chocolademelk in de ochtend hoort, maar bij la
merienda (rond 5à6u)
nemen hele hordes Spanjaarden café con
churros als tussendoortje.
vegetarisch eten in Bilbao
La Camelia vegan bar – typisch veg restaurant, misschien wel het beste van Bilbao kaart
Garibolo jatetxe begetarianoa – ietsje duurder en uitgebreider, daarom ook wel interessant. kaart
Copper deli – prima sandwiches etc (niet pure veg) kaart
Ekoizan – winkel met eethoek, heeft kant en klare maaltijden en een magnetron. ideaal als je in de stad bent en even wat wilt eten en niet wilt wachten tot de restaurants opengaan. Heeft meerdere vestigingen. Hier waren we.
Pizzeria “Margherita La Fina” – heel klein, heel leuk, heel lekker (niet pure veg) kaart
Pizzeria Trozo – pizza met vegan options, vegan cheese, interessant, verrassend populair. kaart
meer
Meer afleveringen van de wereldwijde vegetariër. (India, Thailand, Maleisie, Iran)*2017, bijgewerkt 2022*
Geen opmerkingen:
Een reactie posten