maandag 17 juni 2024

Euro2024 - een culinaire reis langs de EK landen

Van 14 juni tot en met 14 juli 2024 wordt in Duitsland het Europees Kampioenschap voetbal gespeeld: Euro2024. We eten iedere dag een gerecht van een van de landen die die dag speelt.

Speelschema Euro2024

Lees iedere dag het gerecht op de Waterlily facebook pagina.

Gerechten en recepten uit eerdere toernooien: WK2022 en Euro2020

Poule fase

Schotland

14 juni 2024. Vandaag is de openingswedstrijd in Munchen: Duitsland - Schotland (5-1).

Er komen waarschijnlijk nog méér speeldagen met Duitsland dan met Schotland, dus hebben we vandaag voor een Schots gerecht gekozen: haggis.

Haggis recept

Hongarije 

Keulen, Hongarije - Zwitserland 1-3

Wij eten karfiolleves, Hongaarse bloemkoolsoep.

Polen 

Hamburg, Nederland - Polen 2-1

Na wat inleidende schermutselingen de voorafgaande twee dagen, is vandaag het EK dan echt begonnen. Misschien een beetje moeizamer dan je zou willen, maar zo is er nog ruimte om in het toernooi te groeien.

Wij eten vandaag een "zwarte" Poolse saus met peper en pruimencompôte. (Oorspronkelijk werd de saus zwart van de verkoolde stro die er in zat, maar dat is aangepast.) Daarbij een zuurkoolschotel die welliswaar niet volgens  Pools recept gemaakt is, maar hé, zuurkool...

Roemenië 

Munchen, Roemenië - Oekraïne 3-0

Vandaag speelt oa Roemenië tegen Oekraïne. In eerdere edities hebben we al Oekraïens gegeten, dus nu Romeens. Een heerlijke zachte peren-walnoten taart, de vegan variant.

Recept peer walnoot taart

Turkije 

Dortmund, Turkije - Georgie 3-2

We eten vandaag Swooning Imam.

Er gaan veel verhalen rond over hoe dit aubergine-gerecht aan deze mooie naam komt. Een ervan is dat de imam trouwde met de dochter van een olijfolie-handelaar. Ze kreeg als bruidsschat 12 vaten olijfolie mee.Hij dacht voor de rest van zijn leven voorzien te zijn. Tot hij zag hoe veel olijfolie ze iedere dag gebruikte en de kelder leegraakte. Toen viel hij flauw.

Het recept dat wij gebruiken is een combi uit het kookboek Veggiestan van Sally Butcher en dit Swooning Imam recept.

Duitsland 

Stuttgart, Duitsland - Hongarije 2-0

Iedereen heeft nu een keer gespeeld, alle grote voetballanden hebben gewonnen. Duitsland en Spanje het meest overtuigend. 

Vandaag eten we Currywurst. Vegan worstjes met een pittige zelfgemaakte curry saus. Geserveerd met Sauerkraut und Kartoffeln.

Currywurst saus


Engeland

Frankfurt, Engeland - Denemarken 1-1

De Engelse cuisine is geen feest. Daarom wijken we uit naar een land waar ze een nauw verweven geschiedenis mee hebben.

Lees hier over o.a. de Engelsen in Zuid India, terwijl wij in een Zuid Indiaas restaurant eten.

2000 jaar komen en gaan in Kerala




Frankrijk

Leipzig, Nederland - Frankrijk 0-0

Bij Franse uiensoep krijg je wel een heel erg jaren '70 gevoel. Maar het bestaat nog steeds. Nu ook in vegan varianten. Met dit recept is het eigenlijk best lekker. 

Franse uiensoep


Georgië

Hamburg, Georgië - Tsjechië 1-1

Georgië is een van de vijf landen die deels in Europa en deels in Azië liggen. Maar ze doen helemaal mee in het toernooi en hebben hun eerste EK punt te pakken.

Wij eten vandaag lobio, een bonenschotel met walnoten.



Zwitserland

Frankfurt, Zwitserland - Duitsland 1-1

Drie van de vier landen die vandaag spelen, zijn deze week al aan bod gekomen in de
#Euro2024 food challange. Logisch dus dat we vandaag #zwitsers eten, rösti.

Albanie

Dusseldorf, Albanie - Spanje 0-1

"Not all of us can do great things. But we can do small things with great love." - Mother Teresa

Fërgesë is een traditioneel Albanees gerecht dat populair is bij samenkomsten. Dus ook als je samen voetbal kijkt.
Met een extra schepje chili poeder was het verrassend en lekker. Misschien moeten we ons eens verder verdiepen in de Albanese keuken.

Soms lijkt het alsof het halve Zwitserse team uit etnische Albanezen bestaat, dus laten we hopen dat er ook nog een paar goede voetballers in Albanie zijn achtergebleven, al is het maar om een beetje partij te bieden aan titel-favoriet Spanje.



Oostenrijk

Berlijn, Nederland - Oostenrijk 2-3

Zigeuner schnitzel met paprika rijst.

"Zigeuner schnitzel is een heerlijke Oostenrijkse klassieker die je met gemak thuis kunt maken. " 
Wij doen het met een nep-schnitzel. Eigenlijk zijn we niet zo van de vleesvervangers, meestal zijn ze te vet, te zout, en bevatten ze weinig voedingsstoffen.
De naam is niet meer van deze tijd, nu noemen we het Balkan- of paprika-schnitzel.

Zigeuner saus

Belgie

Stuttgart, Belgie - Oekraine

Patates frites met vlaamse mayonaise.

Knock-out fase

Italie

Berlijn, Zwitserland - Italie 2-0

Vandaag speelt o.a. Italie tegen Zwitserland. Bovendien start de Tour de France vandaag in Italie. Reden genoeg voor het meest Italiaanse van alle gerechten: pasta!
We serveren het met Spinazie-à-la-crème en tomatensalade in de tri-colore.


Spanje

Keulen, Spanje - Georgie 4-1

Vandaag speelt o.a. favoriet Spanje tegen het verrassende Georgië. Wij eten vandaag tortilla, de spaanse aardappel-omelet.


Frankrijk 

Dusseldorf, Frankrijk - Belgie 1-0

Vandaag spelen o.a. onze zuiderburen (waarvan we laatst patat frites gegeten hebben) tegen hun zuiderburen (waarvan we laatst uiensoep gegeten hebben). We eten doperwtjes. Er gaat niets boven kakelverse jonge doperwtjes, maar bij gebrek daaraan bereiden we ze a la francaise, d.w.z. afgeblust en met sla erdoorheen. Geserveerd met Provencaalse aardappeltjes.


Roemenie

Munchen, Nederland - Roemenie 3-0

"Maar als hij er niet is, weet je pas wat je mist" - over Frenkie de Jong

Vanavond speelt Nederland tegen Roemenie. Wij eten een Transylvaanse bonen-puree met gecarameliseerde uien. Geserveerd met seitan en geroosterde worteltjes en cous-cous.



Kwartfinale, Stuttgart, Duitsland - Spanje 1-2

Dit is misschien wel het mooiste affiche van het hele toernooi. Topfavoriet Spanje tegen thuisland en medefavoriet Duitsland.

We eten vegetarische paella. Een gerecht dat volgens de Valenciaanse taalpolitie niet kan bestaan, want iets mag alleen paella heten als er vis of zeevruchten in zwemmen. Gelukkig vallen wij niet onder hun jurisprudentie.
Wist je dat paella gemaakt wordt met risotto-rijst?




Kwartfinale, Berlijn, Nederland - Turkije 2-1

Er wordt wel gezegd dat dit een thuiswedstrijd is voor Turkije, omdat er zoveel Turken in Berlijn wonen. Maar in Amsterdam West was het ook volop feest toen Turkije zich plaatste voor deze kwartfinale. Dat belooft dus een enorm festijn te worden.

We eten Turkse pizza. Het verschil met Italiaanse pizza zit 'm vooral in de topping. We maken tempeh-nep-gehakt, reepjes sla en knoflooksaus.


Halve finale, Munchen, Frankrijk - Spanje 1-2

Toen Columbus op reis ging om India te bereiken via de westelijke route, belandde hij per abuis in Amerika. De bewoners daar werden Indianen genoemd en de Spaanse kolonien werden Las Indias genoemd. In Sevilla staat een prachtig gebouw met El Archivo General de Indias. 

Om de band tussen Spanje en India alsnog tot stand te brengen, eten we vandaag Indiaas. Bovendien is het een herinnering aan de voormalige Franse koloniale posten in India (Pondicherry, Karaikal, Mahe en Yanam).
Rijst, dahl en bietjes.

Dahl

Als toetje een Franse slag: vegan chocolade mousse, gegarneerd met frambozen uit eigen tuin. Tip: als je dit aan gasten voorzet, vertel dan niet wat het hoofd-ingredient is.




Halve finale, Dortmund, Nederland - Engeland 1-2

"Van de nood een deugd maken."
We weten allemaal dat de Engelse keuken niets voorstelt. Misschien kunnen Engelsen ook niet koken, en is dat de reden dat bonen-uit-blik-op-toast hun bekendste gerecht is?
We eten het vandaag als lunch, maar dan wel met een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus. Op heerlijk zelfgebakken brood.




Finale, Berlijn, Spanje - Engeland 2-1

Met deze finale sluiten we een maand af met oude en nieuwe recepten uit bekende en onbekende landen. Net zo avontuurlijk als het toernooi zelf.

Uit sommige reacties op deze blog en de bijbehorende Facebook posts, blijkt dat sommige mensen denken dat we enkel en alleen recepten en foto's van internet halen. Maar daar blijft het niet bij: we koken iedere dag wat we posten, en het zijn allemaal onze eigen foto's!!

Toen iedereen één keer gespeeld had, schreven we al dat Spanje het beste speelde. Dat hebben ze het hele toernooi volgehouden én ze hebben van alle grote voetballanden gewonnen. De terechte winnaar dus.

Een populair vegetarisch gerecht in Spanje is espinacas y garbanzos. Je kunt het zelfs in glazen potten in de supermarkt krijgen. Dat kan een uitkomst zijn als je op reis bent. Maar nu maken we het vers.


Engelse Scones. Maar dan wel zoals Maartje ze maakt.




Tenslotte

Tot over twee jaar, 11 juni 2026 in Mexico City !










Geen opmerkingen: