India
Voor vegetariërs
is India het paradijs op aarde. In geen enkel land ter wereld is het zo
gemakkelijk om vegetarisch eten te vinden. Hoewel de Indiërs zelf met het
stijgen van de welvaart steeds meer vlees (vooral kip) eten, is er een enorm
aanbod van vegetarisch eten. En wat misschien nog belangrijker is, iedereen
begrijpt meteen wat je bedoelt als je om veg
vraagt. Áls er in een plaats een restaurant is, is er ook een veg restaurant te vinden.
Noord Indiase Thali |
lunch
Voor de lunch is
de beste keus meestal een thali
(Noord India) of een meal (Zuid-India). Veel restaurantjes
serveren hier rond de middag grote hoeveelheden van. Om het beste restaurant te
kiezen ga je bij de uitgang van het busstation staan; aan de overkant van de
weg is een rijtje thali-restaurants;
waar het het drukste is, schuif je aan. Het is volkomen normaal dat je je tafel
deelt met anderen. Soms moet je vooraf bij de kassier een voucher/coupon kopen
voor een maaltijd. De special heeft
dan een extra toetje. Aan de ober hoef je nauwelijks iets te zeggen, misschien
"meal" en je vinger
opsteken.
In Zuid-India krijg je een bananenblad voor je. Daar sprenkel je een paar druppels water op die je er dan weer afveegt of schudt. Verschillende obers komen langs die achtereenvolgens rijst, droge groentes en sambar uit een grote schaal of emmer scheppen. In principe scheppen ze onbeperkt bij, tenzij je een limited meal besteld hebt. In sommige regio's krijg je chapati of een ander soort brood pas als je je rijst ophebt - in andere regio's is het precies andersom.
In Zuid-India krijg je een bananenblad voor je. Daar sprenkel je een paar druppels water op die je er dan weer afveegt of schudt. Verschillende obers komen langs die achtereenvolgens rijst, droge groentes en sambar uit een grote schaal of emmer scheppen. In principe scheppen ze onbeperkt bij, tenzij je een limited meal besteld hebt. In sommige regio's krijg je chapati of een ander soort brood pas als je je rijst ophebt - in andere regio's is het precies andersom.
Zuid Indiaas Meal |
In Noord-India krijg je een roestvrijstalen schaal met roestvrijstalen bakjes met de verschillende gerechten, die iets meer sauzig of curry-achtig zijn, en een dahl. De ober schept dan de rijst daartussen op.
diner
Restaurants zijn
onderverdeeld in veg en non-veg, en dat staat vaak met een
bordje aangegeven. In grotere hotels zijn vaak twee verschillende restaurants
met volledig gescheiden keuken, de een veg
en de andere non-veg. Oh ja, in
kleinere plaatsen in Zuid-India wordt de term hotel ook wel gebruikt voor een
heel klein restaurantje. Voor een overnachting zoek je een opschrift boarding of lodging. In kleinere plaatsen zijn er soms weinig of geen
restaurants, en de kwaliteit kan ook erg uiteen lopen. Aarzel niet om te gaan
eten in een groot hotel (als dat er wel is) – zelfs als de hotelkamer ver boven
je budget is, is het eten in het uitstekende restaurant goedkoop.
Voor mij bestaat het ideale menu uit een groente-curry/masala, een dahl-variant, rijst en plain naan of chapati. Als je groente in een saus ligt, heet dat gravy (dat verwijst niet naar "jus"), anders is het dry ("dry" staat niet altijd op de kaart maar kan op verzoek gamaakt worden).
Voor mij bestaat het ideale menu uit een groente-curry/masala, een dahl-variant, rijst en plain naan of chapati. Als je groente in een saus ligt, heet dat gravy (dat verwijst niet naar "jus"), anders is het dry ("dry" staat niet altijd op de kaart maar kan op verzoek gamaakt worden).
In een Indiaas veg restaurant staat geen ei op het
menu. Veel gerechten zijn veganistisch, behalve het schaaltje met yoghurt/curd en het toetje. In Noord-India zit
er door veel gerechten ghee, een
soort boter. Biriyani wordt met veel ghee gemaakt en is in het zuiden vooral populair
bij bruiloften en partijen. Dan zit er vaak ook kip of schaap doorheen.
koffie en ontbijt
Koffie is in
Noord-India niet erg gangbaar en soms moeilijk te vinden. In het zuiden is het
overal te krijgen. Tot voor kort was dat vaak een klein schepje oploskoffie in
een bekertje buffel-melk met veel suiker - vraag om half sugar of suger separate
en extra strong. Tegenwoordig is er
gemakkelijker filterkoffie te krijgen van behoorlijke kwaliteit.
Als je je eigen
ontbijt wilt verzorgen, zijn de meeste ingrediënten gemakkelijk te krijgen.
Havervlokken of white oats zijn in
ieder kruidenierswinkeltje te koop. Fruit op iedere straathoek. Yoghurt/curd soms in een "supermarkt"
en vaak in een klein winkeltje met melkproducten. Ze zijn te herkennen aan een
koelkast en een reclamebord voor het regionale melk-merk. Met een beetje
rondvragen vind je ze wel. In geval van nood kun je mango-sap over je
havervlokken gieten.
De pakjes koffie
die je bij de kleinere kruidenierswinkeltjes kunt kopen, bestaan meestal voor
een groot deel uit chicorei, surrogaatkoffie. Gemalen (pure) filterkoffie is in Zuid-India te koop in de grotere steden,
bij outlets van de verschillende
koffiemerken. Daar wordt het ter plekke voor je gemalen en verpakt. Sommige
"supermarkten" verkopen die pakjes ook.
Narasus's coffee outlet, Coimbatore |
2 opmerkingen:
Leuk artikel, met nuttige informatie. Wat is het verschil tussen curry en masala?
Dank je. Hier kun je lezen over het verschil tussen curries en masalas: http://www.waterlily-unlimited.nl/spice/currymasala.html#blog
Een reactie posten