De food challenge:
In vervolg op WK2014 en Euro2020(*) eten we iedere dag een gerecht uit een land
dat die dag speelt.
(*) Euro2020
Lees onze culinaire rondreis nog eens door: Euro2020
In de poule-fase zijn alle gerechten veganistisch. In de
knock-out-fase deels veganistisch en deels vegetarisch.
|
WK2022 Speelschema en uitslagen |
De poule-fase
Qatar
Speeldag
1/23. Qatar- Equador 0-2
Het begon
vandaag goed met een heerlijke Qatari rijstschotel: Vegetarian Paneer Machboos.
Door de paneer te vervangen door tofu is het zelfs een vegan maaltijd geworden.
Het Qatari eten is beter dan het Qatari voetbal 🙂
https://varadaskitchen.blogspot.com/2014/09/vegetarian-paneer-machboos.html
Geserveerd
met pittige rode kool.
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/sticky-spiced-red-cabbage
Senegal
Speeldag
2/23. Senegal – Nederland 0-2
20 jaar
geleden was ik een week in Senegal. Een van de dingen die me goed is
bijgebleven, is hoe leeg het binnenland was. Veel zand en doornstruiken. Op de
eerste dag aten we cous-cous, de tweede dag stew.
Vandaag aten
we Senegalese stew met cous-cous. Omdat we als kool “rode kool” gekozen
hadden, zagen we halverwege de bereiding een felle kleur, maar tegen het eind
juist wat vaags.
https://recipes.fandom.com/wiki/Senegal_Stew_with_Millet
Saoedi-Arabië
Speeldag
3/23. Argentinië - Saoedi-Arabië 1-2
Een feestje
in Saoedi-Arabië, maar misschien was het opzet van Argentinië om Nederland te
ontlopen in de kwartfinale.
In
Saoedi-Arabië heb ik nauwelijks voet aan de grond gezet. Of misschien wel
helemaal niet, want tijdens de tussenlanding in Jeddah moesten we in het
vliegtuig blijven. We waren onderweg van Jemen naar Nederland. Er stapte een
grote groep bedevaartgangers in, gekleed in lange witte gewaden, met als
cabine-bagage grote jerrycans heilig water. En ze praatten plat Vlaams (een
hint voor wat we morgen eten).
Vandaag eten
we Kabsa, het nationale gerecht in Saoedi-Arabië, en misschien wel in alle
landen op het Arabisch schiereiland. Het is populair tot in de Negev woestijn,
zuid Iran en de Malabar kust van India.
Kasba is een
eenpansgerecht waar vlees, groente en rijst in een boullion of tomatensaus gaar
worden gekookt. Wij eten een veganistische versie met tofu.
België
Speeldag
4/23. België – Canada 1-0
België… daar
ben ik zo vaak geweest dat het niet meer te tellen is. De laatste keer was naar
Luik, waar we o.a. het station van Calatrava en een kerstmarkt bezochten. Bij
zulke winterse taferelen ben je blij dat erwtensoep óók in België populair is.
En met eigen kruiden-melange, getuige deze website.
https://kruidenwijs.be/hoe-erwtensoep-kruiden/
Ghana
Speeldag
5/23. Portugal - Ghana 3-2
Vandaag eten
we een stevige gevulde Ghanese pinda soep.
Ecuador
Speeldag
6/23. Nederland - Ecuador
In Ecuador
ben ik nooit geweest, maar uit de buurlanden heb ik toch een idee van de ijle
lucht van de Andes-hoogvlaktes en de drukkende Amazone-valleien. Vandaag eten
we een gerecht uit de derde geografische zone: de kuststrook. Vis in kokossaus.
Uiteraard bestaat onze vis uit tofu.
Geserveerd met
rijst en heuse Ecuadorese bakbanaan.
https://www.laylita.com/recipes/pescado-encocado-or-fish-with-coconut-sauce/
Australië
Speeldag
7/23. Tunesië – Australië 0-1
Een “veggy
burger” is al jaren een bekend verschijnsel. Maar ik weet nog hoe anders
dat was, 30 jaar geleden. Mijn allereerste veggie burger was in Cairns, #Australië.
In een soort patat-kraam, je zou het nu een food truck noemen, stonden twee
van gezondheid blozende Engelse meiden. Ze maakten macro-biologische
vegetarische snacks, en die burger smaakte uitstekend na een dag op zee
(koraalrif!).
Vandaag halen
we onze veggy burger bij Rafael / Eatopia, onze favoriete snackbar. https://waterlilyunlimited.blogspot.com/2017/07/bos-en-lommer-7-van-de-eufraat-naar-de.html
Geserveerd met
patat en salade.
Marokko
Speeldag
8/23. België – Marokko 0-2
45 jaar
geleden was ik in Marokko, oa een paar weken in de kustplaats Essaouira. Uit
mijn dagboek:
“Er was een sfeervol haventje, waar 's ochtends de vissersvloot binnenliep, en
je verse, op houtskool gegrilde vis kon krijgen met brood en een schijfje
citroen.”
Vandaag eten
we couscous-schotel met dadels en vijgen, gegrilde zoete aardappel en limoen-vis-saus.
De vis-saus is uiteraard zonder vis, maar een saus die ook bij vis zou passen.
https://waterlilyunlimited.blogspot.com/2017/11/reisblog-40-jaar-later-44-marokko-in-je.html
Zuid-Korea
Speeldag 9/23.
Zuid-Korea – Ghana 2-3
22 jaar
geleden was ik in Zuid Korea. Toen bepaald geen gemakkelijk land om te
bereizen. Met engels kon je nauwelijks terecht, vegetarisch eten was nauwelijks
te vinden, en als het er was smaakte alles naar de beruchte “kimchi”. Pizza en
instant noodles sleepten me erdoorheen.
Voor vandaag
vonden we een recept voor “yachaejeon”, een hartige Koreaanse groente-pannenkoek.
Zonder “kimchi”.
https://www.maangchi.com/recipe/yachaejeon
Qatar
Speeldag 10/23.
Nederland – Qatar 2-0
Vijf jaar
geleden waren we een paar dagen in Qatar. Twee citaten uit mijn blogje van
toen:
“Als ik de FIFA was, zou ik me zorgen maken over het WK 2022.”
“Vegetarisch eten in het Midden-Oosten betekent al gauw Indiaas of Libanees
fast food.”
Vandaag een
Libanese cake bij de koffie
En dat blogje
waar die citaten uit komen:
https://waterlilyunlimited.blogspot.com/2018/01/india-nieuwsbrief-jaargang-2018.html
Argentinië
Speeldag 11/23.
Polen – Argentinië 0-2
24 jaar
geleden was ik in Argentinië. Ik kwam het land binnen in het uiterste noorden
en verliet het 5000 km verderop in het bijna uiterste zuiden. Ik geloof dat het
een Argentijnse was die me vertelde: “Er wordt wel eens gezegd dat voetbal een zaak van leven en dood is. Dat is niet waar. Het is veel belangrijker dan dat.”
Vegetarisch
eten was er in niet in overvloed. Pas in Madrid hebben we de “empanadas Argentinas”
leren kennen.
https://immigrantstable.com/authentic-argentinian-vegetarian-empanadas-three-ways-vvegan/
Japan
Japan -
Spanje 2-1
In Japan ben ik
nooit geweest, maar in Amsterdam zie je soms lange rijen oost-aziaten staan
voor de Ramen-fast-food-shops. De zelfgemaakte smaakte vandaag ook uitstekend!
https://minimalistbaker.com/easy-vegan-ramen/
Uruguay
Ghana – Uruguay
0-2
In Uruguay
ben ik nooit geweest, maar ik heb het aan de overkant van de baai zien liggen
toen ik in Buenos Aires een uurtje over had bij de overstap van de ene
binnenlandse vlucht op de andere.
In Argentinië
en Uruguay wonen heel veel mensen van Italiaanse afkomst (zoals je ziet aan de
naam van bv aanvoerder Cavani). Daarom is het niet vreemd dat pasta puttanesca
een nationaal gerecht in Uruguay is.
https://kitchenconfidante.com/vegetarian-pasta-puttanesca
De knock-out-fase
Verenigde Staten van Amerika
Speeldag 14/23.
Nederland – USA 3-1
Lang geleden
was ik voor mijn werk in Amerika. De medewerkers van het KLM-kantoor dat we
bezochten, namen ons voor de lunch mee naar een heuse diner voor American
Pancakes. Grote stapels dikke pannenkoekjes met veel fruit en slagroom. Dat
is mijn beste culinaire herinnering aan Amerika.
Om ze zelf te
maken gebruik je extra baksoda, karnemelk of wat citroensap, en flink minder
water.
Engeland
Speeldag 15/23.
Engeland – Senegal 3-0
Traditioneel
Engels eten is bepaald geen culinair hoogstandje. Maar modernere, vegetarische
versies van oude gerechten kunnen dan toch ineens heel goed uitvallen. Zoals deze
“shepherd’s pie”, die blijde gezichten opleverde!
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/vegetarian_shepherds_pie_73637
Kroatië
Speeldag 16/23.
Japan – Kroatië 1-1
Hoe mooi de
oude binnenstad van Dubrovnik ook is, eigenlijk herinner ik me meer van de
grensovergangen van/naar #Kroatië. M.n. terug de EU in moest er lang gewacht en
veel gecontroleerd worden bij een paar wachthokjes in een verder leeg gebied.
Vandaag hebben
we hartige Kroatische koekjes bij de koffie. Erg lekker. Tips bij dit recept:
gebruik bv Violife ipv boter, en verdubbel de hoeveelheden kruiden.
https://www.chasingthedonkey.com/croatian-medenjaci-recipe/
Spanje
Speeldag 17/23.
Marokko – Spanje 0-0
Wij eten
“patatas a la pobre”, ofwel arme-lui’s aardappelen. Als je geen geld meer hebt
om iets in de winkel te kopen, heb je toch altijd nog wel ergens in de kelder
een ui en een paar aardappelen, en pluk je ergens een paprika. Daarmee zet je
dit verrassend lekkere gerecht op tafel.
https://www.espanje.nl/spaans-recept-patatas-a-lo-pobre/
Als
bijgerecht rode kool. De lekkerste rode kool ooit hebben we in Fuengirola
gegeten, bij een Fins(!?) vegetarisch buffet-restaurant.
https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/rodekool/rodekool-appel-kaneel-rozijnen
Argentinië
Speeldag 18/23.
Kwartfinale Nederland – Argentinië 2-2
Een nieuwe
aflevering van een klassieker. In 1978 was het de finale. In 2014 was het de
halve finale. Maar de kwartfinale van 1998 is me het beste bijgebleven. Ik zag
in een klein Indiaas stadje hoe Dennis Bergkamp het Nederlands elftal en een
Indiaas huwelijk redde (*).
Mijn eerste dag
in Argentinië (1998) was ik verrast hoeveel moderner en ontwikkelder het was
dan Bolivia, waar ik net vandaan kwam. Maar vegetarisch eten viel die dag niet
mee. Het enige vegetarische restaurant van Jujuy was alleen voor de lunch open,
en de Argentijnen aten niet om deze tijd (7u), dus het was niet te zien welke
café's ook eten serveerden. Uiteindelijk ging ik naar een veredelde snackbar.
Welke pizza is zonder vlees? Deze is met 'zebozzo'. Inderdaad, de 'll' spraken
ze als 'z' uit en het was onverstaanbaar. Maar goed, er zat inderdaad erg veel
ui op die pilla en het pilsje erbij smaakte ook prima.
Vandaag eten
we ook pizza cebollo, maar op de andere helft doen we o.a. paprika,
kappertjes en geitenkaas.
(*) https://waterlilyunlimited.blogspot.com/2022/11/hoe-dennis-bergkamp-het-nederlands.html
Engeland
Speeldag 19/23.
Kwartfinale Engeland – Frankrijk 1-2
In Londen ben
ik een aantal keer overgestapt op weg naar India. Als je overstapt in Londen is
het eerste wat opvalt als je uit een raampje van je vliegtuig of de transferbus
naar het platform kijkt, dat de hele operatie wordt uitgevoerd door
Zuid-Aziaten. Nagenoeg iedereen heeft een Indiaas of Pakistaans voorkomen.
Zoals
Nederland decenia lang “Chin.Ind. Restaurants” had als meest exotisch eten, zo
waren dat in Londen de Indiase en Pakistaanse restaurant. Van heel eenvoudige
tentjes tot toprestaurants. Wij eten vandaag dus Indiaas: Murgh Makhani of
“butter chicken”. Maar dan een geheel vegan variant. Een heerlijke romige saus
met zelfgemaakte seitan.
https://bitofthegoodstuff.com/2019/03/butter-chicken-vegan-style/
Kroatië
Speeldag 20/23. Halve finale Argentinië – Kroatië 3-0
Net als in Argentinië,
heb ik in Kroatië meer dan eens pizza gegeten om de vlezige keuken te
ontwijken. Maar als ik Istrian
frittata was tegengekomen, had ik dat wel geprobeerd. Wij maken dit groente-ei-gerecht
in cup-cake-vorm.
Frankrijk
Speeldag 21/23. Halve finale Frankrijk – Marokko 2-0
Culinair
gezien ben ik nooit enthousiast geweest over Frankrijk. Maar de laatste keer
dat ik er was, zat het mee. Met de trein onderweg van Amsterdam naar
Hondarribia in Baskenland (een gemakkelijkere reis dan je misschien zou denken)
hadden we een overstap op Gare Montparnasse. Daar was een take-away die
poké bowls had. En zo hadden we een lekkere lunch terwijl we
door het glooiende Franse platteland raasden met de TGV.
Vandaag hadden
we ook een poké bowl lunch. In een Amsterdamse lunchroom terwijl de toeristen
voorbij wandelden.
Marokko
Speeldag 21/23. Halve finale Frankrijk – Marokko 2-0
Deze
Marokkaanse linzensoep is een klassieker, Niet alleen omdat het een gemakkelijk
en voedzaam gerecht is voor iedere gelegenheid. Ook omdat in het
Marokkaans-Arabisch de naam van deze soep/stew en het woord voor linzen
hetzelfde is (عدس). Ofwel: dit is de oervorm waarin je
linzen consumeert. En laat men in Algerije nou net hetzelfde recept gebruiken…
https://mymoorishplate.com/authentic-moroccan-lentil-soup/Kroatië
Speeldag 22/23.
Kleine finale Marokko – Kroatië 1-2
Kroatië heeft
vanzelfsprekend veel geërfd van het voormalige Joegoeslavië, maar niet het
imago dat er veel goulash en paprika gegeten wordt. Toch kiezen we
vandaag voor gevulde parika’s, een vega versie van dit recept:
https://foodblabla.nl/gevulde-paprikas-uit-kroatie/
Frankrijk
Speeldag 23/23.
Finale Frankrijk – Argentinië 3-3
Een
authentiek Frans diner in vega versie is niet zo gemakkelijk. Maar gelukkig
heeft Frankrijk ook een rijke patisserie-traditie. We
sluiten de WK #FoodChallenge dan ook af met een ovenheerlijke tarte au chocolat.
We gebruiken het recept voor
chocolade-hazelnoot-pralinétaart uit het boek “Taart ende Koeck”
https://www.maartjeborst.nl/shop/