Nederlandstalige blogs

vrijdag 2 juli 2021

Euro2020 - een culinaire reis langs de EK landen

Van 11 juni tot 11 juli 2021 werd het uitgestelde EK gespeeld, het Europese Kampioenschap Voetbal. We aten iedere dag een gerecht uit een land dat die dag speelde, of waar die dag gespeeld werd. 

De poule-fase

Italië

Vrijdag 11 juni. Vandaag begint Euro2020, het Europees kampioenschap voetbal. De openingswedstrijd is Italië Turkije, in Rome. Een goede reden om Italiaans te eten. We kozen voor risotto, de rijst die je langzaam gaart in wijn. Naast de wijn geeft ook een lepel edelgist extra body aan de smaak.



Azerbeidzjan

Zaterdag 12 juni. Vandaag is oa de wedstrijd Wales Zwitserland in Baku, Azerbeidzjan. Dat brengt herinneringen boven aan buurland Iran, waar de Azeri een grote bevolkingsgroep zijn, en waar we drie jaar geleden waren tijdens het vorige grote toernooi. Iran deed het goed in de groepsfase en we kregen mee hoe enthousiast men was, toen in de lobby van ons hotel een groepje vrienden de wedstrijd op tv kwam volgen.

Als Azeri maaltijd kiezen we Guru Khingal: verse, zelfgemaakte pasta met gekarameliseerde ui, paddenstoelen en een yoghurt-dille-koriander-knoflook saus.

https://simply-vega-nl.blogspot.com/2021/06/azeri-guru-khingal.html




Oekraïne

Zondag 13 juni. Vandaag speelt Nederland tegen Oekraïne in Amsterdam. Als ik denk aan eten in Oekraïne, denk ik vooral aan grote lege restaurants zonder veel keus op de menukaart. Bij mijn tweede bezoek at ik bij mensen thuis en was er veel geweckte groente, gekookte eieren, aardappelsalade en zure room.

Vandaag eten we een yoghurt-salade met dille, tomaat, komkommer en licht opgebakken kikkererwten. Daarbij oranje gekleurde zoete aardappels uit de oven.

https://thenewbaguette.com/savory-yogurt-bowl/

Schotland

Maandag 14 juni. Vandaag speelde Schotland tegen Tsjechië, thuis in Glasgow.

Traditioneel Schots eten is haggis, en als je ooit blij bent dat je vegetarische varianten van gerechten maakt, dan is het nu. Onze (vegan) haggis wordt gemaakt met oa rode linzen, bonen, wortel, ui, havermout en zonnebloempitten. Geserveerd met kool en aardappelpuree.

https://www.tinnedtomatoes.com/2021/01/easy-vegan-haggis.html



Portugal

Dinsdag 15 juni. De laatste dag van de eerste speelronde. Vandaag speelt Frankrijk tegen Duitsland, maar eerst Portugal in Budapest tegen Hongarije.

Christiano Ronaldo maakte op de persconferentie vooraf een duidelijk statement voor gezonder eten en drinken. Demonstratief zette hij de flesjes cola van de hoofdsponser weg en prees een flesje water aan. (OK, een flesje dan nog wel, volgende stap is kraanwater.)

Je bent al halverwege gezond en lekker eten als je zelf kookt met verse ingredienten. Wij eten vandaag arroz malandrinho, Portugese tomaten rijst. Een rijst-gerecht met zwarte bonen en gegrilde paprika.

https://www.rhiansrecipes.com/portuguese-tomato-rice-vegan-gf/




Turkije

Woensdag 16 juni. Vandaag speelt o.a. Turkije tegen Wales, in Baku, Azerbeidjan.

Vandaag kiezen we voor een Turks gerecht: vegetarische pide (gevuld Turks brood met aubergine en tomaat). Het brood maken we natuurlijk van scratch. De topping is heerlijk exotisch met nootjes, zaadjes en granaatappelpitten.

https://myfoodblog.nl/recipe/vegetarische-pide/



Oostenrijk

Donderdag 17 juni. Vandaag speelt Nederland tegen Oostenrijk in Amsterdam.

Hoewel ik er ooit voor mijn werk geweest ben, denk ik bij Wenen vooral aan overstappen. Vandaag precies drie jaar geleden moesten we er overstappen op de vlucht naar Shiraz, Iran. We hadden maar een half uur en mochten als eerste uitstappen. Bij de gate werden we meegenomen door een medewerker die ons door een zijdeur meteen meenam naar airside, tussen de vliegtuigen, waar we in een busje stapten. We sjeesden een stukje over de luchthaven en hij liet ons in een ander gebouw binnen. Hij wees ons hoe te lopen. Helaas bleek die deur afgesloten. Om om te lopen, bleken we aan de verkeerde kant van de douane te zijn: er was even wat discussie nodig om aan de goede kant te komen. Uiteindelijk haalden we onze vlucht met 5 minuten speling.

Geen tijd dus om van Oostenrijkse culinaire hoogstandjes te genieten. Maar vandaag wel: Apfelstrüdel voor bij de koffie! Iets te veel Apfelen iets te weinig strüdel, maar toch lekker 😊

https://veganonboard.com/vegan-apple-strudel-from-scratch/



Engeland

Vrijdag 18 juni. Vandaag speelt Engeland tegen Schotland in Londen.

Gister vertelde ik over overstappen in Wenen. In Londen heb ik een aantal keren overgestapt op weg naar India. Als je overstapt in Londen is het eerste wat opvalt als je uit een raampje van je vliegtuig of de transferbus naar het platform kijkt, dat de hele operatie wordt uitgevoerd door Zuid-Aziaten. Nagenoeg iedereen heeft een Indiaas of Pakistaans voorkomen.

Zoals Nederland decenia lang “Chin.Ind. Restaurants” had als meest exotisch eten, zo waren dat in Londen de Indiase en Pakistaanse restaurant. Van heel eenvoudige tentsjes tot toprestaurants. Wij eten vandaag dus Indiaas. Rijst, dahl en Moghul patatoes (ja, in veel landen zijn aardappelen een groente).

De recepten vind je hier:

https://simply-vega-nl.blogspot.com/2020/07/authentieke-zuid-indiase-dal-fry.html

https://simply-vega-nl.blogspot.com/2020/10/moghul-aardappeltjes.html



Zwitserland

Zondag 20 juni. Vandaag begint de derde speelronde, de laatste in de poule-fase. Vandaag speelt o.a. Zwitserland tegen Turkije in Baku, Azerbeidjan.

Ook op Zurich heb ik wel eens overgestapt. Dat ging heel soepel. Een klein overzichtelijk vliegveld, een treintje naar een andere terminal, Schengen uit, een moderne hal voor die paar intercontinentale vluchten. Pas de volgende overstap op dezelfde reis werd het enerverend: twee nachten in Mumbai (lees meer http://waterlilyunlimited.blogspot.com/2017/01/india-nieuwsbrief-jaargang-2017.html  )

Het meest kenmerkende Zwitserse gerecht is zó algemeen verspreid, dat niet veel mensen zich zullen realiseren dat muesli van oorsprong Zwitsers is. Ik eet het iedere dag. Maar vandaag maakten we er wat bijzonders van, met extra walnoten, dat geraspte appeltje erdoor, en de havermoutvlokken licht aanroosteren.




Noord-Macedonie

Maandag 21 juni. Vandaag speelt Nederland tegen Noord-Macedonie, in Amsterdam.

Over Noord-Macedonie weet ik schandalig weinig. Alleen dat Skopje de hoofdstad is. De schrijfster van dit recept maakte een vegetarische versie van wat haar grootmoeder in Noord Macedonie vroeger maakte: een groente-rijst schotel uit de oven.

https://pakovska.com/macedonian-kitchen-oven-baked-rice/

We serveren het met spinazie a la creme uit ons eigen receptenboek: https://simply-vega-nl.blogspot.com/2020/07/spinazie-la-creme-zonder-room.html




Tsjechie

Dinsdag 22 juni. Vandaag spelen Engeland en Tsjechie tegen elkaar in Londen, en Schotland en Kroatie tegen elkaar in Glasgow. Kroatie is een van de twee deelnemers uit voormalig Joegoslavië; Tsjechie is een van de twee deelnemers uit het voormalige Tsjechie-Slowakije. Ook de voormalige Soviet-unie heeft twee deelnemers afgevaardigd. Met maar liefst drie deelnemers is het toekomstig voormalig Verenigd Koninkrijk goed aan het voorsorteren op het aanstaande uiteenvallen.

Wij eten vandaag een Tsjechies gerecht: bramboraky, een soort aardappelpannenkoekjes. Bijzonder geslaagd.

https://www.ajvar.nl/tsjechische_recepten/bramboraky/




Zweden

Woensdag 23 juni. Vandaag speelt o.a. Zweden tegen Polen in Sint Petersburg, Rusland. Eén van de vier wedstrijden die tesamen beslissen wat we zondag gaan eten (Tsjechies, Portugees, Frans, Duits of Hongaars).

Bij “Zweden” denk je onwillekeurig aan IKEA. Wij eten vandaag zelfgemaakte Zweedse vega gehaktballetjes (zoals je ze bij IKEA kunt krijgen) en drinken een glaasje zelfgemaakte vlierbloesemlimonade (zoals je bij IKEA kunt krijgen).

https://true-north-kitchen.com/really-good-vegetarian-swedish-meatballs/ (PSLaat het ei weg voor een vegan versie waarvan bovendien veel gemakkelijker balletjes te rollen zijn)



De knock-out-fase

Nederland

Zaterdag 26 juni. Vandaag beginnen de achtste-finale, de knock-out-fase. Nu wordt het interessant. In de Johan Cruijff Arena (Amsterdam, Nederland) speelt Wales tegen Denemarken. De andere achtste finale is vandaag in het Wembley stadion in Londen. En dat zijn dan ook precies de twee stadions van dit toernooi waar ik ooit geweest ben. De eerste keer op weg naar Wembley werd op het allerlaatste moment afgeblazen omdat Keith Richards zijn vinger geblesseerd had. Later werd dat meer dan goed gemaakt met een legendarisch concert waarvan toen iedereen dacht dat het wel eens het allerlaatste optreden zou kunnen zijn. Dat klopte niet.

Traditioneel Nederlands eten is bepaald geen culinair hoogstandje. Populair Nederlands eten is patat met kroket. De kroket is de “krokante vegetarische oven kroket” van Mora. In plaats van de typisch Hollandse patat-friet die bestaat uit samengeperst aardappelmeel, nemen we liever die gemaakt is van handgesneden aardappels bij de Syrische snackbar op de hoek. https://waterlilyunlimited.blogspot.com/2017/07/bos-en-lommer-7-van-de-eufraat-naar-de.html



Hongarije

Zondag 27 juni. Vandaag speelt Nederland tegen Tsjechie in Budapest, Hongarije.

Praag en Budapest ken ik alleen van een kort weekend-bezoek, lang geleden.

We hebben dinsdag al Tsjechies gegeten, dus nu kiezen we voor Hongaars. Wie Hongaars eten zegt, denkt goulash. Onze versie is niet traditioneel Hongaars, maar geinspireerd op goulash, pörkölt en paprika.

https://www.smulweb.nl/recepten/1425534/Vegetarische-goulash



Frankrijk

Maandag 28 juni. Vandaag speelt o.a. Frankrijk tegen Zwitserland in Boekarest, Roemenie.

In de jaren ’80 was er, als je buitenshuis ging eten, niet heel veel variatie in het vegetarisch aanbod in Nederland. Maar in Frankrijk, waar ik toen een paar keer kwam, was het hele concept nauwelijks uit te leggen. Als je om een gerecht 'zonder vlees' vroeg, kreeg je altijd het zelfde standaard rijtje aangeboden:

-U bedoelt geen rauw vlees?      Nee, helemaal geen vlees.
-U bedoelt wit vlees?                 Nee, geen vlees.
-U wilt kip?                              Nee, geen vlees.
-U wilt vis?                              Nee.
-Dan kunt U hier niet eten.        Ook geen omelet?
-Nou ja, dat kan wel. Mopper mopper.

Een paar jaar later, 1991 in Palenque, Mexico, troffen we een paar Zwitserse meisjes met wie we naar een Franse bistro aldaar zouden gaan. Ik vertelde bovenstaand verhaal. In de bistro aangekomen gebeurde vervolgens precies dat - tot in ieder detail!

Al met al een mooie aanleiding om vandaag een omelet te eten.



 

Duitsland

Dinsdag 29 juni. Vandaag speelt o.a. Duitsland tegen Engeland op Wembley, Londen.

Schwarzwalder Kirsch Trifle hebben we 7 jaar geleden gegeten toen Duitsland de WK finale speelde. We hebben lang moeten wachten (omdat Nederland sindsdien geen EK of WK speelde) op de herhaling van dit heerlijke toetje cq gebak. Maar nu alvast genoten “als voorafje”.

https://www.smulweb.nl/recepten/1397399/Schwarzwalder-kirsch-trifle



Spanje

Vrijdag 2 juli. Vandaag beginnen de kwartfinales. In Sint Petersburg speelt Spanje tegen Zwitserland.

Wij eten “patatas a la pobre”, ofwel arme-lui’s aardappelen. Als je geen geld meer hebt om iets in de winkel te kopen, heb je toch altijd nog wel ergens in de kelder een ui en een paar aardappelen, en pluk je ergens een paprika. Daarmee zet je dit verrassend lekkere gerecht op tafel.

Onze aardappelen komen trouwens niet uit de kelder maar vers van het land!

https://www.espanje.nl/spaans-recept-patatas-a-lo-pobre/


Denemarken

Zaterdag 3 juli. Vandaag speelt o.a. Denemarken tegen Tsjechië, in Baku, Azerbeidjan. Wij moedigen natuurlijk de Denen aan, met drie ex-Ajaxieden in de selectie.

We eten vandaag “rød grød med fløde”. Dat is het Deense “Scheveningen”. Denen zullen je vertellen dat je pas voor een echte Deen kunt doorgaan, als je “rød grød med fløde” kunt uitspreken. Daar gaan we: “Reud greud mut vleud”. Rode fruitmoes met room. Heerlijk toetje.

https://www.foodiesmagazine.nl/hotspots/reizen/zelf-maken-rod-grod-med-flode/



Spanje

Dinsdag 6 juli. Vandaag is de eerste halve finale. Het toernooi is nu echt in de eindfase gekomen, alle resterende wedstrijden zijn in Londen. Voor de stemming is het dan ook leuk dat de Engelsen nog in het toernooi zitten. Het is lang geleden dat ik in Londen was. Een paar jaar geleden haalde ik wat herinneringen op aan mijn half-jaar daar: https://waterlilyunlimited.blogspot.com/2018/04/londen-zomer-1978-deel-12-punk-achterna.html

Vandaag speelt Italie tegen Spanje. Een bekend Spaans gerecht is paella. Het Valenciaanse VVV heeft een succesvolle campagne gevoerd: in Spanje mag paella zonder vis geen paella heten. De vegetarische versie heet dus: groenteschotel met rijst. Wij weten wel beter. Het recept dat we vandaag gebruiken heet “Baskisch” te zijn. Een hommage aan de Baskische doelman van Spanje.

https://www.eatingwell.com/recipe/249509/basque-vegetable-rice/ 




Engeland

Woensdag 7 juli. Vandaag speelt Engeland tegen Denemarken. Traditioneel Engels eten is bepaald geen culinair hoogstandje. Maar modernere, vegetarische versies van oude gerechten kunnen dan toch ineens heel goed uitvallen. Zoals de “shepherd’s pie”, een traditioneel gerecht in de pub, waar je ook voetbal gaat kijken. Wij geven de voorkeur aan onze versie.

https://www.bbc.co.uk/food/recipes/vegetarian_shepherds_pie_73637


Italie - Engeland

Zondag 11 juli. Euro2020. Vandaag is de finale. De laatste wedstrijd. Hoe toepasselijk dat we Italie weer tegenkomen, net als de eerste dag bij de openingswedstrijd. “Football is coming home” wordt hopelijk “Football is coming to Rome”.

Wij eten Engelse scones bij de koffie en later Italiaanse pizza.
Scones naar een recept uit Maartje’s “Taart ende Koeck”, een veganistisch bakboek.
Pizza naar geimproviseerd eigen recept, wat wel afbreuk doet aan het authentiek Italiaanse karakter. Maar het past in deze serie recepten van 22 gerechten uit 18 landen: zoveel mogelijk zelfgemaakte veganistische of vegetarische varianten. Het was een lekkere reis door Europa.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten