tag:blogger.com,1999:blog-4883745742696216344.post1473597374384350862..comments2023-11-15T12:20:57.403+01:00Comments on Water Lily (nl): Brood blog 2: Gluten zijn een godsgeschenk.Waterlily Unlimitedhttp://www.blogger.com/profile/12506809521678446633noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-4883745742696216344.post-41376619177634981072019-06-20T19:54:10.146+02:002019-06-20T19:54:10.146+02:00Hier word ik wakker van.Hier word ik wakker van.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4883745742696216344.post-53328750171471092642019-03-25T14:51:28.994+01:002019-03-25T14:51:28.994+01:00Na vier jaar is deze blog nog steeds actueel, en d...Na vier jaar is deze blog nog steeds actueel, en daarmee is de slechte naam die gluten hebben een van de hardnekkigste food-hypes. Hoewel minder dan 1% van de Nederlanders een gluten-intolerantie heeft, zijn er veel meer mensen die gluten en daarmee een gezonde volkoren boterham vermijden. <br />Hier is een mogelijke verklaring dat sommige mensen te snel brood afzweren:<br /><br />"Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor een brede groep van suikers (vaak afgekort met term FODMAP’s) die onder meer veel voorkomen in tarwebrood. Die suikers komen deels onverteerd in de darm, waar darmbacteriën ze consumeren. Het gas dat daarbij vrijkomt, geeft een opgeblazen gevoel. Voor de meeste broodeters zijn die stoffen juist goed voor de darmgezondheid.<br />Wie het prikkelbaredarmsyndroom heeft, kan zijn klachten verminderen door de FODMAP’s te mijden. Brood dat is gemaakt van zuurdesem, waarbij gisten uit de lucht het langrustende deeg fermenteren en het groeiend aantal melkzuurbacteriën de suikers afbreken, bevat minder FODMAP’s dan tarwebrood gemaakt met gist. Waarschijnlijk is desembrood daardoor beter te verdragen. "<br /><br />Dus: bevalt brood niet altijd goed, dan wil dat nog helemaal niet zeggen dat je een gluten-allergie hebt. Probeer eerst eens zuurdesem-brood.<br /><br />Bron: AD "Je wordt dik van boterhammen en andere vooroordelen over brood" door Jaap Seidell en Jutka Halbertstadt<br /><br />https://www.ad.nl/koken-en-eten/je-wordt-dik-van-boterhammen-en-andere-vooroordelen-over-brood~ada1ec76/ <br />Waterlilynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4883745742696216344.post-6541312786054212522017-05-05T17:08:17.643+02:002017-05-05T17:08:17.643+02:00Reactie op Voedingscentrum (5mei17): "Na een ...Reactie op Voedingscentrum (5mei17): "Na een bezoek aan de allergoloog i.v.m. voedselallergie wijzer geworden over gluten: vermijden zonder dat sprake is van coeliakie kan de intolerantie ervoor verhogen. Daarom krijgen mensen die een glutenvrij dieet hebben gevolgd na het hervatten van hun oude eetpatroon vaak last van gluten. Nog een reden om niet zomaar gluten te schrappen."Waterlilynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4883745742696216344.post-42832748062095161812017-05-05T17:05:57.823+02:002017-05-05T17:05:57.823+02:00Voedingscentrum (5mei17): "Onderzoek laat zie...Voedingscentrum (5mei17): "Onderzoek laat zien dat mensen die gluten vermijden, vaak ook volkoren graanproducten vermijden. Hierdoor loop je belangrijke voedingsstoffen mis. <br /><br />Eet daarom alleen glutenvrij als er glutenintoleratie (coeliakie) bij je is vastgesteld."Waterlilynoreply@blogger.com