Lily houdt van koffie. In verschillende landen hebben verschillende koffie-zet-methoden de voorkeur. In de loop der jaren hebben we zo heel veel manieren gezien om koffie te maken.
In Nederland en omringende landen wordt veel filterkoffie gedronken. Met de hand opgegoten koffie is waarschijnlijk de lekkerste die er is. Vooral als je van de wat zachtere, ronde koffie-melanges houdt. Filterkoffie is gezonder, omdat schadelijke cholesterol-verhogende vetten door het papieren filter worden opgevangen.
Zie ook met de hand filterkoffie zetten.
De tweede helft van de twintigste eeuw was de koffiezetmachine, of het koffiezetapparaat, dé manier om in Nederland koffie te maken. Aan die positie werd eerst getornd door de Senseo en daarna door de Nespresso en de varianten daarop.
Oploskoffie
of Nescafè wordt in Nederland gezien als een gemakkelijke, "goedkope" manier om minderwaardige
koffie te maken. Maar elders is het erg populair. In India met buffel-melk. In Zuid-Amerika
en Zuidoost-Azië wordt het vaak verkocht met de suiker en creamer
(imitatie-melkpoeder) in hetzelfde zakje als de koffiepoeder:
"3-in-1". De koffiesmaak is dan ver te zoeken, maar je kunt het als
een "warme drank" nuttigen.
Voor liefhebbers van zwarte koffie waren
dit moeilijke bestemmingen. Maar in Zuidoost Azië is recentelijk een koffiecultuur
ontstaan gebaseerd op espresso-machines.
Zie ook decoction (engelstalig)
In Frankrijk is de cafetière populair. Je doet grofgemalen koffie onder in het glas en giet er heet water op. Na vijf minuten druk je de koffiedrab langzaam naar beneden met de metalen ring.
Deze koffie kan wel 30 keer zoveel cafestol bevatten als filterkoffie (cholesterol-verhogende stof).
Waarschijnlijk ook uit Frankrijk afkomstig, maar wij zagen in België en in Vietnam deze ouderwetse methode om één kopje koffie te zetten. Zet de houder op een kopje; doe er een rond filter onderin; daarop een schep koffie; giet heet water op. Dekseltje er op en in bv een restaurant wordt het zo geserveerd.
Het espresso kannetje is vooral populair in Spanje en Italië. Je doet water onderin en fijngemalen koffie in het middendeel. Zet het kannetje op een laag pitje en na een tijdje werkt de koffie zich door het pijpje naar het bovenste reservoir.
Zie ook met de hand espresso zetten.
Meer
Meer over locale koffie-cultuur in de afleveringen van de wereldwijde vegetariër (India, Maleisië, Thailand, Spanje, Iran).
Meer over de geschiedenis van koffie en een flinke scheut Jemen in de monnik van mokka.
Meer over locale koffie-cultuur in de afleveringen van de wereldwijde vegetariër (India, Maleisië, Thailand, Spanje, Iran).
Meer over de geschiedenis van koffie en een flinke scheut Jemen in de monnik van mokka.
Leuk gemaakt, ik heb ineens zo'n zin in koffie!
BeantwoordenVerwijderen