Thaise curry
hoort romig en zacht in de mond te voelen, maar ook vol en pittig te smaken. De
groente die er het beste in past, zijn kleine ronde aubergines. Zo klein en
zacht dat je denkt dat het grote doperwten zijn.
In Satun komen zo weinig
toeristen dat er geen vegetarische gerechten op de kaart staan en dat de serveersters
nauwelijks Engels spreken. Maar nadat, na wat uitproberen, eenmaal duidelijk
was hoe we onze curry het liefst hadden, werd die alle volgende keren feilloos
geserveerd. Variërend van heerlijk tot onvoorstelbaar lekker. De eerste paar
jaar noemden we het "het curry restaurant", tot we er achter kwamen
dat het "Bang Rak" heette. Als excuus daarvoor gold dat dat alleen in
het Thai wordt aangegeven.
Uit mijn dagboek in februari 2015:
"(...) Dit was een wat klein
half-open restaurant, waar het een gezellige drukte was met gemengd Thai
publiek. We namen een papaya salade en een gele curry met tofu en stukjes
omelet er in. Ze waren allebei behoorlijk pittig, maar als je ze door elkaar at
spuwde je pas echt vuur! De schaal met stukjes watermeloen en ananas kwam als
geroepen."
Uit mijn dagboek in januari 2016:
"We
wandelden naar het curry restaurant. Het zag er als altijd gezellig uit,
redelijk gevuld, een paar gezinnen, een paar groepjes mannen met wiskey,
allemaal onder een afdak dat tussen bomen hing. Een van de goedlachse
serveersters begreep wat Engels. "Niet te heet." Hun not-so-spicy
was voor ons op het randje van nog net eetbaar.
We bestelden groene curry met tofu -die lekker soeperig uitviel, alleen
wat weinig groente- een aubergine-ei-salade, rijst en een biertje. De curry was
onwaarschijnlijk lekker. Misschien wel een van de allerbeste ooit! En dat wil
wat zeggen…"
Uit mijn dagboek in januari-februari 2018:
"We gingen eten bij het curry
restaurant. Onder golfplaten onder een boom, op houten vloerdelen. Het was
rustig toen we binnenkwamen. De serveersters en de eigenaar waren heel
vriendelijk, een en al glimlach, en deden hun best onze bestelling op te nemen.
Dat pakte goed uit: geen vlees of vis door de curry en salade, wel groente en
tofu in de curry, en waanzinnig lekker. De verse curry met extra kruiden was
heerlijk, vol, met diverse “lagen”
smaak. Woorden schieten te kort om de smaak te beschrijven. Met te volle
buik naar huis gewandeld."
"Voor de laatste avond konden we natuurlijk nergens anders gaan eten dan
bij het curry restaurant. En het was nog open ook. De baas groette ons weer
hartelijk. Dit keer lukte het wel om de gele curry te bestellen. Tikje zurig en
ongelooflijk scherp. De tweede ronde schepte ik geen extra saus over m’n rijst,
want dan was het eigenlijk niet te doen. Maar lekker was het wel. We hadden er
ook nog loempiaatjes bij en zoals altijd het fruithapje toe."
"(...) Toen een stel aan een andere tafel afrekende, ging het
Chiang-meisje uitgebreid poseren met de man en zijn lege fles Chiang. Ik zei,
wil je ook met mij op de foto? No, only chiang. Dus omdat ik een cola drink kun
je niet met mij op de foto? Big smile maar geen foto! "
Uit mijn dagboek in januari-februari 2019: "We gingen naar Bang Rak,
ons favoriete curry restaurant. En die reputatie maakten ze helemaal waar. De
afgelopen 3 weken hadden we al een aantal keren (elders) curry gehad, en
meestal was die prima, maar dit was gewoon de allerbeste. Een rijk smakenpalet,
pittig maar niet tè, vol groente en tofu en groene kruiden, een romige
structuur. Perfect. De eigenaar van de zaak herkende ons en we kregen een extra
welkomsgroet. De serveersters groetten natuurlijk ook enthousiast en er was er
eentje die een beetje engels sprak en ook nog van vorig jaar wist wat onze
lievelings gerechten waren."
Uit mijn dagboek in januari-februari 2020:
"Nog half op Maleisische
tijd gingen we bijtijds eten. Waar anders dan in Bang Rak, het beste
curry-restaurant. De eigenaar begroette ons en de meisjes – grotendeels
dezelfde staf, en dat na 5j – wisten nog hoe we onze curry wilden. De curry was
creamy, pittig en vol van smaak. De mangosalade was fris en lekker. Ik dronk er
een grote fles ijskoud bier bij, waar mijn favoriete biermeisje extra ijs bij
deed. Alles was perfect. Ineens leek het alsof we hier gister nog waren. Dat
hele bewogen jaar leek verdwenen."
"Bij Bang Rak was het weer aardig gevuld, de meisjes hadden het er maar
druk mee, en de curry was weer heerlijk. Nu hadden we een salade van aubergine
en eieren erbij, de aubergine was boterzacht."
"We aten bij Bang Rak. Gelukkig waren er weer vier meisjes in de
bediening, al was het iets minder druk dan 3d geleden. De meisjes hadden nieuwe
rode t-shirts met in drie talen de opdruk “welkom”. Het eten was weer
verrukkelijk. Toen we weggingen wees de eigenaar er op dat ze vanaf morgen voor
een dag of 4 à 5 dicht zouden gaan (vanwege Chinese New Year). Dat hadden we
goed voorspeld."
"De voorlopig laatste wandeling naar Bang Rak. Even slikken. Ik zat
nauwelijks toen de eigenaar naar me toe kwam: hé, je hebt vandaag koffie
gedronken bij Chia. Hij belde om het me te vertellen. De curry was
verrukkelijk. De senior serveerster begreep precies wat ik nodig had. De tweede
cola kwam als vanzelf en een derde stelde ze niet eens voor. "
De openingswoorden van de laatste alinea hierboven, "voorlopig laatste", dreigen nu langer waar te blijven dan ik had kunnen vermoeden toen ik ze opschreef...
Meer:
Hier vind je meer Waterlily foodblogs