Nederlandstalige blogs

vrijdag 24 juli 2020

Het Koffie Museum: Wereldwijde koffiezetmethoden

Lily houdt van koffie. In verschillende landen hebben verschillende koffie-zet-methoden de voorkeur. In de loop der jaren hebben we zo heel veel manieren gezien om koffie te maken.

In Nederland en omringende landen wordt veel filterkoffie gedronken. Met de hand opgegoten koffie is waarschijnlijk de lekkerste die er is. Vooral als je van de wat zachtere, ronde koffie-melanges houdt. Filterkoffie is gezonder, omdat schadelijke cholesterol-verhogende vetten door het papieren filter worden opgevangen.
Zie ook met de hand filterkoffie zetten.

De tweede helft van de twintigste eeuw was de koffiezetmachine, of het koffiezetapparaat, dé manier om in Nederland koffie te maken. Aan die positie werd eerst getornd door de Senseo en daarna door de Nespresso en de varianten daarop.

Oploskoffie of Nescafè wordt in Nederland gezien als een gemakkelijke,  "goedkope" manier om minderwaardige koffie te maken. Maar elders is het erg populair. In India met buffel-melk. In Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië wordt het vaak verkocht met de suiker en creamer (imitatie-melkpoeder) in hetzelfde zakje als de koffiepoeder: "3-in-1". De koffiesmaak is dan ver te zoeken, maar je kunt het als een "warme drank" nuttigen.
Voor liefhebbers van zwarte koffie waren dit moeilijke bestemmingen. Maar in Zuidoost Azië is recentelijk een koffiecultuur ontstaan gebaseerd op espresso-machines.


In Zuid India, wordt de koffiesmaak uit koffie ge-extraheert met kokend water (decoction). Verschillende steden en staten (o.a. Kumbakonam, Mylapore, Kerala en Tamil Nadu) claimen de oorsprong. Je maakt er een heel sterk koffie-extract mee dat je in het onderste reservoir opvangt. Leng dat aan met heet water om je kopje koffie te maken. Dit wordt dan vaak Madras filter coffee genoemd, ook al is er geen filter aan te pas gekomen...
Zie ook decoction (engelstalig)

In Frankrijk is de cafetière populair. Je doet grofgemalen koffie onder in het glas en giet er heet water op. Na vijf  minuten druk je de koffiedrab langzaam naar beneden met de metalen ring.
Deze koffie kan wel 30 keer zoveel cafestol bevatten als filterkoffie (cholesterol-verhogende stof).

Waarschijnlijk ook uit Frankrijk afkomstig, maar wij zagen in België en in Vietnam deze ouderwetse methode om één kopje koffie te zetten. Zet de houder op een kopje; doe er een rond filter onderin; daarop een schep koffie; giet heet water op. Dekseltje er op en in bv een restaurant wordt het zo geserveerd.

Het espresso kannetje is vooral populair in Spanje en Italië. Je doet water onderin en fijngemalen koffie in het middendeel. Zet het kannetje op een laag pitje en na een tijdje werkt de koffie zich door het pijpje naar het bovenste reservoir.
Zie ook met de hand espresso zetten.



Meer 
Meer over locale koffie-cultuur in de afleveringen van de wereldwijde vegetariër (India, Maleisië, Thailand, Spanje, Iran).
Meer over de geschiedenis van koffie en een flinke scheut Jemen in de monnik van mokka.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten