dinsdag 21 maart 2023

De wereldwijde vegetariër (5) Maleisie


Maleisie

In de grote steden van Maleisie, met name Kuala Lumpur en Georgetown (Penang), kun je heel lekker en heel gevarieerd eten. De drie bevolkingsgroepen, Chinees, Maleis en Indiaas, hebben ieder hun eigen eetcultuur. Samen geeft dat een ongelooflijk breed aanbod. Bovendien ligt het kwaliteitsnivo erg hoog. Of het nu komt door de betere ingredienten, de betere hygiene, de betere keukens of de betere koks - je kunt in Maleisie lekkerder Indiaas eten dan in India!

In de kleinere steden buiten de toeristische route, met name in het midden en oosten, waar minder Indiers wonen en er geen Chinese lunch restaurants zijn, wordt het allemaal wat moeilijker.

lunch

In de middelgrote en grote steden zijn vegetarische Chinese lunchrestaurants, soms buffet-achtig, soms met een menu. Hier kun je uitstekend en goedkoop eten.
Sayur-Sayuran: vegetarisch restaurant in Maleisie
De Chinezen zijn meesters in het maken van mock meat. Met tofu en andere ingrediënten maken ze allerlei soorten vlees en vis na. Ik heb me laten vertellen dat het soms verrassend goed smaakt naar "echt" vlees. Iets waar ik zelf nu niet bepaald naar op zoek ben. Maar als je er benieuwd naar bent, is hier je kans.

Een fraai staaltje fusion is dat je soms ook bij een Indiër mock meat ziet liggen

diner

In de grotere steden zijn vegetarische restaurants te vinden. In de food courts is meestal ook wel wat vegetarisch te vinden. Chinese en Indiase restaurants hebben eigenlijk altijd wel vegetarische gerechten op het menu staan. Maleise iets minder, maar meestal is er toch wel wat te krijgen. De termen die je kent uit de Nederlanse Chinees-Indische restaurants komen van pas!
Chinees namaakvlees

Indiaas
Rendang gemaakt van tofu


koffie en ontbijt

Kopitiams zijn traditionele Maleise koffiehuizen. Ze zijn vaak levendig en het is leuk om er te zitten. Maleise koffie wordt gebrand met een beetje boter. Dat geeft een aparte smaak, waar je aan moet wennen. 
Kopitiam


In de steden zijn volop hippe plekken om een goede americano of cappuccino te drinken. Die kunnen wel verrassend duur zijn. Als alternatief kun je bij... de McDonalds een uitstekende filterkoffie vinden zoals we die in het westen gewend zijn. De Family Mart, 7-Eleven of MyNews hebben vaak ook prima take-away koffie.


Om je eigen ontbijt te verzorgen, moet je naar een hele grote supermarkt, bv de Big-C. Daar vind je havervlokken, yoghurt en filterkoffie-zonder-botersmaak. Fruit is meestal gemakkelijk op straat te koop. Kleine bakjes yoghurt kun je soms ook krijgen bij een van de talloze mini-winkeltjes.

meer


Meer afleveringen van de wereldwijde vegetariër. (India, Thailand, Spanje, Iran)

Geen opmerkingen: