donderdag 27 juli 2017

Bos en Lommer (8) Er zijn méér Italiaanse bollen dan alleen een broodje Mario

*** Let op: zomer 2018 is de zaak overgenomen (voorlopig onder zelfde naam). Deze beschrijving gaat over de vorige eigenaar ***


Bollen

Het is voor mensen jonger dan 50 niet voor te stellen dat er ooit een tijd is geweest zonder exotische restaurants, biologisch eten, koffie-bars met ontelbare variaties koffie, veganistisch gebak, ketens waar je voor de wifi komt en daar een drankje bij krijgt.

In de jaren '70 had je het Chinees-Indonesisch restaurant en was het een uitje om koffie te drinken in het meest prominente hotel-restaurant van de stad. Tegen die achtergrond moet je het zien dat wijlen Mario's kraam met Italiaanse bollen aan de Oude gracht in Utrecht een omweg waard was. De grote knapperige warme bol met kaas, rauwkost en pepertjes ertussen, het was een bijzondere “beleving” – ook al noemde je dat toen nog niet zo. Nu buiten de deur lunchen zelfs voor scholieren de gewoonste zaak van de wereld is geworden, is die Italiaanse kraam geen unicum meer. De herinneringen hebben bijna mythische vormen aangenomen.

Met de komst van Gelateria & Rosticceria Il Gusto op de hoek Van Gentstraat / Haarlemmerweg, met de Italiaanse bollen prominent op een poster aan de gevel, kwamen oude tijden terug. Maar het zou niet eerlijk zijn om de hedendaagse werkelijkheid te meten aan een oude mythe. We beoordeelden het broodje mozzarella op z'n eigen waarde. En het was prima. De bol was smaakvol, rijk belegd met pesto, rucola en tomaat. De mozzarella was niet zo'n gummibal uit de supermarkt, maar had een fijne structuur. Wellicht geimporteerd uit Italie. Een hapje salade ernaast was lekker op smaak gebracht. Ook de kruiden komen misschien rechtstreeks uit Italie.
De bol was wel behoorlijk machtig. 
Hoewel er geen veganistische optie op het menu staat, maken ze op verzoek een bol met gegrilde groente en een pepertje!

Bolletjes

Il Gusto presenteert zich vooral als een ijssalon. Terwijl we op het terras de bol aten, werd in de kelder een grote bak ijs vers bereid, met machinerie en recept uit midden-Italië. Precies op tijd klaar voor het toetje. Twee bolletjes in een bakje. En het was heerlijk. Het vruchtenijs lekker fris, het chocolade ijs vol en crèmig.
Een omweg waard!
En die omweg wordt inmiddels door menigeen gemaakt: buurtbewoners in alle variaties die Bos en Lommer rijk is; toeristen uit airbnb's in de buurt of uit een goedkoop hotel bij Sloterdijk; bouwvakkers die werken aan de woonwijk op het ING-terrein.

Bonen van illy

De koffie is zoals je die bij een Italiaan mag verwachten: lekker sterk zonder bitter te worden, smaakvol en gloeiend heet.

Bom

Een regelrechte sensatie is de affogato al caffè, een bolletje ijs in een glas warme espresso. Een geheel nieuwe benadering van ijskoffie. Koud en warm, bitter en zoet, verbluffend lekker. Het slaat in als een bom!
Affogato is afkomstig uit Zuid-Italie, waar het zelfs bij het ontbijt gedronken wordt. Wij zien het meer als een lekker tussendoortje of een toetje.

Waarschuwing: niet vlak voor het slapen nuttigen.


Bord vol

Met het eindigen van het ijsseizoen, is de zaak verbouwd. Achterin is een keuken met een heuse pizzaoven geplaatst. Die willen we natuurlijk graag uitproberen. Op de tafeltjes zijn nu kleedjes verschenen, wat de zaak net dat beetje extra aankleding geeft. Uitgebreid romantisch dineren zul je hier niet gauw doen, maar je kunt er best even gezellig zitten eten.
Onze bestelling wordt opgenomen door de vrolijke en enthousiaste kok. De pizza’s beslaan een groot bord vol, zijn flinterdun en krokant met een knapperig randje, perfect. De funghi is gewoon lekker, maar de bruschetta is verrukkelijk. Een mix van subtiel en een beetje pit. Nee, zo krijg je ze niet in de dertien-in-een-dozijn ketens die je overal door de stad vindt. Hier komt het Italiaanse meesterschap bovendrijven. 


Arrivederci!
Amsterdam, juli-augustus-november 2017


Meer Bolo blogs 

Lees hier meer Bos en Lommer koffie- en lunch-reviews