maandag 3 november 2014

Varkala's Vissers Verdwijnen (3/5)Het was half elf toen Ahmed bij het restaurant aankwam. Hij keek zo veel mogelijk naar de grond om niet al die halfnaakte vrouwen te hoeven zien. Tahir zag hem aankomen en wist dat zijn vader weer geld nodig had. Tegelijk kwam van de andere kant zijn baas aanlopen. Enorme tweestrijd woedde in zijn hart. Als werkende zoon moest hij altijd zijn ouders financieel ondersteunen. Maar dit restaurant bood hem kansen op een ander leven. Moest hij kiezen voor zijn afkomst of voor zijn toekomst?

Snel nam hij het geld terug uit de kas en drukte het zijn vader in de hand. Ze stonden nog even te praten, toen de baas de kas geteld had en het tekort ontdekt. Luid scheldend sommeerde hij al het personeel bij zich. En waar Ali wel niet was? Omdat het Tahir's neef was, werd Tahir er speciaal op aangesproken. Tahir kon wel door de grond zakken van schaamte, vooral omdat zijn vader dit allemaal zag. Gelaten liet hij de scheldpartij van de baas over zich heen komen. Maar omstanders en collega's bemoeiden zich er mee en het werd een waar opstootje. Gasten begonnen het restaurant al te verlaten: dit paste niet in hun beeld van tropische stranden en palmbomen.


Op dat moment kwam Ali opdagen, ongeschoren en ongekamd. Hij liet zich door een omstander uitleggen wat er aan de hand was. Daarop nam hij de baas apart en legde uit dat hij voor het kastekort gezorgd had. Hij kwam nu het geld terugbrengen, en meer. De baas had sinds kort ge├»nstitutionaliseerd wat al lang de mores was: een man die wat met een toeriste had, moest dat afkopen door royaal drankjes en fooien en giften uit te delen, anders zou hem het leven onmogelijk gemaakt worden. (Dit soort sociale dwang kwam op allerlei terreinen voor.) De baas had nu als regel ingesteld, dat als een van de restaurant-medewerkers met een toeriste mee ging, aan hem 500 roepies betaald moest worden. Een toerist die in Thailand geweest was, had hem op dit idee gebracht. 

Toen alles financieel geregeld was, bedaarde de storm en ging iedereen die dag verder zijn gewone gang. De obers flirtten, de toeristen baadden in de zon en de zee, de vissers visten.


(wordt vervolgd...)
Klik hier voor de volgende aflevering
Klik hier voor de eerste aflevering

Geen opmerkingen:

Een reactie posten